Ύπνος: Βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποκατασταθεί

06-01-2017

Δεν είναι ανάγκη να είναι γιατρός κανείς για να γνωρίζει πως ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία μας. Τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική. Τώρα, Γερμανοί επιστήμονες βρήκαν ακόμα έναν λόγο. Ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τουμπινγκεν στη Γερμανία, πήραν δείγματα αίματος από 14 υγιείς άνδρες, κατά μέσο όρο 25 ετών.
Η αιμοληψία είχε γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόντουσαν και πάλι όταν είχαν μείνει ξάγρυπνοι το βράδυ. Τα δείγματα αναλύθηκαν για τον καθορισμό των επιπέδων των Τ-κυττάρων, των βασικών κυττάρων δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, έδειξαν πως όταν οι εθελοντές είχαν κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα όλων των ειδών των Τ-κυττάρων μειώνονταν εντός τριών ωρών από τη στιγμή της ύπνωσης. Αντιθέτως, παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα όταν οι εθελοντές είχαν μείνει ξάγρυπνοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με λίγα λόγια, η επικεφαλής της έρευνας Δρ Λουτσιάνα Μπεσεντοφσκι και οι συνεργάτες της κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χρησιμοποιεί τον ύπνο για να επιδιορθωθεί.

Αν και δεν κατέστη εφικτό να απαντήσουν οι ερευνητές στο ερώτημα που πήγαιναν τα Τ-κύτταρα όταν εξαφανίζονταν από την αιματική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του ύπνου, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ίσως συσσωρεύονται στους λεμφαδένες.

Όπως εξήγησε η Δρ Μπεσεντοφσκι «η απότομη πτώση των επιπέδων των Τ-κυττάρων στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου δείχνει ότι ακόμα και ένα βράδυ αϋπνίας επηρεάζει την προσαρμοστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτός ίσως είναι ο λόγος που ο σωστός και τακτικός ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως ο περισσότερος ύπνος βοηθά να αυξήσουμε το εισόδημα μας
Ύπνος: Πως ο ύπνος με τον σύντροφο σας μπορεί να καταστρέφει την υγεία σας