ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΓΙΑΤΖΙΔΗΣ

Ιπποκράτης Γιατζίδης
25-08-2021

Ο Ιπποκράτης Γιατζίδης (1923–2013) ήταν Έλληνας ιατρός και καθηγητής πανεπιστημίου. Θεωρείται ως ο θεμελιωτής της σύγχρονης νεφρολογίας στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1923 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του το 1950, ενώ την περίοδο από το 1955 έως το 1959 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Η ερευνητική και ιατρική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1953 και διήρκεσε μέχρι λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του.

Δημιούργησε αρκετές μεθόδους μέσω των οποίων βοήθησε νεφροπαθείς ανά τον κόσμο. Ανάμεσα στα επιτεύγματά του, που απέκτησαν διεθνή δημοσιότητα, ήταν η χρήση στήλης ενεργού άνθρακα για εξωνεφρική κάθαρση το 1964. Η μέθοδος αυτή έλαβε το όνομα του (Τεχνητός Νεφρός Γιατζίδη), και είναι γνωστή έτσι έως και την εποχή μας. Πρόκειται για τη μέθοδο μέσω της οποίας καθιερώθηκε στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα, κάνοντάς τον σημαντικό νεφρολόγο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ίδιος επιθυμούσε να δημιουργήσει μία νεφρολογική κλινική υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, και για αυτό το λόγο παρότρυνε τους συνεργάτες του να μετεκπαιδευτούν ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για αυτό. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, του προσεφέρθηκαν αρκετές σημαντικές θέσεις εργασίας. Ο ίδιος ωστόσο προτίμησε, μετά τη μετεκπαίδευσή του στο Παρίσι, να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου εκπόνησε μεγάλο μέρος της επιστημονικής του έρευνας. Το 1971, υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Το 1990, το Πανεπιστήμιο Αθηνών του απένειμε τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.