ΙΣΑ: έκθεση Task Force VS έκθεσης Σουλιώτη

26-12-2016

Στο μικροσκόπιο και του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας μπήκαν οι δύο εκθέσεις για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που έχει στα χέρια του και μελετά ο υπουργός Υγείας, κος Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά τις εισηγήσεις του προέδρου του ΙΣΑ, κου Γιώργου Πατούλη σχετικά με τις εκθέσεις των δύο επιτροπών, της επιτροπής Σουλιώτη και της ομάδας δράσης οι γιατροί της Αθήνας κατέληξαν στα εξής συμπράσματα:

Απορρίπτεα ως απαράδεκτη θεωρούν την έκθεση της Task Force διότι αγνοεί προκλητικά το γιατρό της γειτονιάς που αποτελεί τον πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παραδίδει την Π.Φ.Υ στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες ενώ ανοίγει την πόρτα στην διαπλοκή βάζοντας αναχώματα στην πρόσβαση του ασθενή στο εξειδικευμένο γιατρό.

Θεωρούν ότι μπορούν να αποδειχθούν μία βάση διαλόγου οι εισηγήσεις της Επιτροπής Σουλιώτη, αν και δεν απαντούν σε καίρια ερωτήματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης, συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, καθώς και προσδιορισμού των εργασιακών σχέσεων των λειτουργών της υγείας. Ενώ δεν προσδίδεται η αναγκαία βαρύτητα στο σημαντικό θέμα της πρόληψης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για ένα σύστημα Π.Φ.Υ.

-Πάγια θέση για τον ΙΣΑ αποτελεί το 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να διατεθεί για την Π.Φ.Υ.

-Σχετικά με το πολυσυζητημένο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, οι γιατροί της Αθήνας πιστεύουν ότι ο ρόλος του στον αστικό πληθυσμό είναι να αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες. Μπορεί και πρέπει να αποχτήσει τον πρώτο ρόλο στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές ως γιατρός αιχμής εκπαιδευμένος στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής.

Ο ΙΣΑ στη δημόσια τοποθέτησή του τονίζει ότι θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος των ιδιωτικών ιατρείων και παράδοσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της υγείας του ελληνικού λαού στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες.

Ζητά να αποσυρθεί άμεσα το rebate για τα μικρά εργαστήρια και να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό δίκαιο σύστημα. Σε συνδυασμό με την μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγούμαστε σε αφανισμό του γιατρού της γειτονιάς επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι οι άξονες που πρέπει να κινείται το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να γίνει αποδεκτό είναι:

  • εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης προκειμένου να λειτουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα Π.Φ.Υ και να επιτυγχάνεται η άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους παρόχους.
  • ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών και πλήρης κάλυψης των ανασφάλιστων.
  • διατήρηση και ενίσχυση όλων των Δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν περισσεύει καμία.
  • παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές
  • δικαίωμα πρόσβασης και συμμετοχής στην Π.Φ.Υ όλων των γιατρών που το επιθυμούν (νεότερων και ήδη συμβεβλημένων)

Μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης το ΔΣ του ΙΣΑ καλεί τα μέλη του σε αγωνιστική ετοιμότητα για την προ΄σπιση της Δημόσιας Υγείας.