ΙΣΑ: Κύριε υπουργέ πράξτε το καθήκον σας!

26-12-2016

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Υγείας, κος Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωνε κατηγορηματικά ότι όποιος χρειασθεί να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο θα έχει όλες τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται, ακόμη και εάν είναι ανασφάλιστος ή δε μπορεί να πληρώσει.

Κι όμως σε αντίθεση με τις υπουργικές δηλώσεις – διαβεβαιώσεις ότι κανείς δεν “πετιέται” από κανένα νοσοκομείο, ο ΙΣΑ καταγγέλλει το γεγονός ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που καταφεύγουν στα Ιατρεία της Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής οι οποίοι δεν εξυπηρετήθηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο παρά το ότι είχε γίνει γνωμάτευση για το επείγον του νοσήματός τους.

Ο ΙΣΑ ζητάει όπως διευκρινίζεται στην υπ΄ αριθμ. Πρωτ. Υ4Α/ΟΙΚ. 70456/25.07.2013 εγκύκλιο να γίνει σαφές ότι τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν για σοβαρούς λόγους υγείας να παρέχουν δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και σε ανασφάλιστους και σε οικονομικά αδύνατους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια. Ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην πεθάνουν στο δρόμο οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, έγκυοι υψηλού κινδύνου και άλλοι ασθενείς που κινδυνεύουν.

Βάννα Κεκάτου