ΙΣΑ: Προσοχή στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες

26-12-2016

Προσοχή στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιστοποίηση των πηγών θέρμανσης και καύσιμης ύλης. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αυξημένη κατανάλωση βιοανθράκων προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να θερμαίνουν τα σπίτια τους με καυσόξυλα (τζάκια και ξυλόσομπες), σε πολλά εκ των οποίων σημειώνονται σημαντικές διαρροές. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση εσωτερικών χώρων λόγω χρήσης στερεών καυσίμων (π.χ. καυσόξυλα) σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δηλώνει το 54% των θανάτων αυτών επέρχεται από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Υψηλού κινδύνου χώρες χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ οι αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου καθώς και αυτές που περνούν μεγάλη οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, και επιλέγουν τη θέρμανση με καυσόξυλα ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.