ΙΣΑ:Ο πέλεκυς της αυτοκάθαρσης θα είναι βαρύς για τους επίορκους

26-12-2016

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τα περιστατικά απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με εικονικές συνταγογραφήσεις, ανακοίνωσε ότι δε θα ανεχθεί άλλο τη διαπόμπευση του ιατρικού λειτουργήματος, η οποία επιτελείται τον τελευταίο καιρό μέσα από μια διατεταγμένη όπως αναφέρει επικοινωνιακή προσπάθεια συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων υπαλληλοποίησης των γιατρών. Ο ΙΣΑ τονίζει ότι δε θα επιτρέψει άλλο τη συστηματική καταβαράθρωση του υψηλότατα εξειδικευμένου ελληνικού ιατρικού δυναμικού που στόχο έχει να πλήξει άμεσα το λειτουργό υγείας και έμμεσα τον ασθενή πολίτη, δημιουργώντας ρήγμα στη σχέση γιατρού αρρώστου, στην πιο ευάλωτη περίοδο του ανθρώπου: όταν χάσει την υγεία του και προσπαθεί να την ξαναβρεί.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλούμε όλους τους γιατρούς μας, στο σύνολό τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασκούν άρτια στο μέγιστο βαθμό που μπορούν το ιατρικό λειτούργημα. Ο πέλεκυς της αυτοκάθαρσης θα είναι βαρύς, διότι κανείς δε δικαιούται να υπονομεύει τον Όρκο του Ιπποκράτη και να ασχημονεί.

Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς μέλη του να σταθούν για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και να ασκούν ορθολογικά και κατά συνείδηση το ιατρικό λειτούργημα, απορρίπτοντας κάθε αντιφατική προσπάθεια εκμετάλλευσης σε εφαρμογές υψηλού επιπέδου κανόνων και δεοντολογιών.

Η μέγιστη πλειοψηφία των γιατρών κάνει σωστά τη δουλειά της, είναι όμως σημαντικό να συνετιστούν όλοι στις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας που ορίζει ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας του ιατρικού λειτουργήματος.