“Ήταν νόμιμη η συμμετοχή των αξιωματούχων Υγείας στο συνέδριο…”

26-12-2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ του  MEGA, αναφορικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής Συνέδρων από την Ελλάδα στο 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του  ISPOR, που διεξήχθη στο Βερολίνο 3-7 Νοεμβρίου 2012, θέμα για το οποίο όταν ρωτήθηκε ο κος Γεωργιάδης απάντησε ότι το θεωρεί καταδικαστέο γεγονός και έχει  ήδη κάνει κινήσεις προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο όλα έγιναν σύννομα, ο επιστημονικός φορέας ISPOR CHAPTER GREECE δίνει τη δική του άποψη σε ανακοίνωσή του όπου αναφέρει τα εξής:

Το ISPOR (International Society for Pharmacoecοnomics and Outcomes Research) είναι ένας Παγκόσμιος Επιστημονικός Φορέας με περισσότερα από 11.500 μέλη. Ανάμεσά τους, ερευνητές καταξιωμένων πανεπιστημίων, αξιωματούχοι των συστημάτων υγείας κάθε χώρας και επιστήμονες τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Σκοπός του φορέα, η ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης στον τομέα της πολιτικής και των οικονομικών υγείας.  Ο συγκεκριμένος φορέας διοργανώνει κάθε χρόνο και το Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.  

Στην Ελλάδα υπάρχει παράρτημα του φορέα, το ISPOR CHAPTER GREECE με Διοικητικό Συμβούλιο. Στο Διοίκητικό Συμβούλιο δεν υπάρχει θέση ταμία, καθώς ο εν λόγω Διεθνής Οργανισμός είναι, όπως προαναφέρεται, επιστημονικός φορέας και όχι εταιρεία.

Αντίστοιχα chapters υπάρχουν σε περισσότερες από 68 χώρες του κόσμου, όπως για παράδειγμα το ISPOR CHAPTER GERMANY, το ISPOR CHAPTER FRANCE, κ.α..

Όλα τα Παραρτήματα (CHAPTERS), των χωρών ανά την Ευρώπη συμμετέχουν στο εν λόγω Συνέδριο. Η επιλογή των συμμετεχόντων από την Ελλάδα στο Συνέδριο γίνεται από το ελληνικό Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα ISPOR CHAPTER GREECE, με κριτήρια που τίθενται από τον Παγκόσμιο Φορέα ISPOR International,  έπειτα από πρόσκληση του Δ.Σ. του ISPOR CHAPTER GREECE.  Οι περισσότεροι προσκεκλημένοι προέρχονται από το δημόσιο τομέα και είναι εκπρόσωποι Ακαδημαϊκών Φορέων και Υγειονομικών Αρχών, οι οποίοι συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στα Πανευρωπαϊκά Συνέδρια του ISPOR.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του ISPOR πραγματοποιήθηκε το 2012 στο Βερολίνο (3-7 Νοεμβρίου) με κεντρικό θέμα την «Εφαρμογή των μοντέλων Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) στην Ευρώπη, τα Συστήματα Τιμολόγησης με βάση τιμές αναφοράς και τη βελτίωση των επιλογών των ασφαλιστικών συστημάτων».

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 3.300 επιστήμονες από 76 χώρες και μεταπτυχιακοί φοιτητές απ’ όλη την Ευρώπη.

Το συνέδριο του 2012 ήταν το 15ο και η Ελλάδα, μέσω του  ISPOR CHAPTER GREECE, συμμετέχει σε αυτό από το 2010. Μάλιστα, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του ISPOR 2011, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, η Ελλάδα έλαβε τιμητική διάκριση για την εργασία που παρουσίασε σε poster επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παρά ταύτα, το 2012 υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες  για συμμετοχές στο Συνέδριο. Το Υπουργείο Υγείας αποτάνθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, καταθέσεις και συγκέντρωση στοιχείων ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής απεφάνθη ότι δεν υπήρχε τίποτα επιλήψιμο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το απαλλακτικό βούλευμα εστάλη τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στον ΕΟΦ, ενώ αντίστοιχο απαλλακτικό βούλευμα εξέδωσε και το ΣΕΥΥΠ.

Διευκρινίζουμε πως οι συμμετέχοντες από όλους τους φορείς προσκλήθηκαν από το Δ.Σ. του ISPOR CHAPTER GREECE. Η ίδια τακτική ακολουθείται κάθε χρόνο, από το 2010 οπότε συμμετέχει στο συνέδριο και η Ελλάδα.  

Με βάση τα παραπάνω, επιθυμούμε την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και του κύρους των δημοσίων λειτουργών και των καταξιωμένων επιστημόνων που συμμετείχαν στο Συνέδριο