ΙΖΑΜΠΕΛ ΝΤΙΝΟΥΑΡ

Isabelle Dinoire
19-04-2021

Η Ιζαμπέλ Ντινουάρ το 2005 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου καθώς ήταν φρικτά παραμορφωμένη από την επίθεση του σκύλου της. Ο θάνατός της είχε κρατηθεί μυστικός για μήνες έπειτα από αίτημα της οικογένειάς της.

Ήταν μόλις 38 ετών όταν είχε δεχθεί επίθεση από τον σκύλο της καθώς ήταν αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της. Η παραμόρφωσή της ήταν τέτοια, που οι γιατροί αποφάσισαν πως έπρεπε να πρχωρήσει σε μεταμόσχευση προσώπου.Την μεταμόσχευση, που περιλάμβανε τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι, είχε πραγματοποιήσει μια ομάδα υπό τους Γάλλους καθηγητές Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ και Μπερνάρ Ντεβοσέλ. Ο Ντιμπερνάρ ήταν ο πρώτος χειρουργός που έκανε μεταμόσχευση χεριού σε ασθενή, το 1998.

Η Ντινουάρ, πέθανε στις 22 Απριλίου, χωρίς ο θάνατός της να έχει ανακοινωθεί. Η αρχή του τέλους είχε προαναγγελθεί από την εφημερίδα Le Figaro, που ανέφερε έναν χρόνο νωρίτερα, πως είχε απορρίψει ένα τμήμα του μοσχεύματος ενώ είχε ήδη χάσει μέρος της κινητικότητας των χειλιών της. Τα ισχυρά φάρμακα που λάμβανε για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος, συνέβαλαν στη δημιουργία καρκινικών όγκων, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα.