Κ. Μητσοτάκης: 3 από τις 4 οικογένειες έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα – Δράσεις κατά της Παχυσαρκίας

27-03-2023

Στην ανάπτυξη του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας, τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, «το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με την UNICEF, αντίστοιχα, ώστε για να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, ενός προβλήματος που και στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε: με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι. 3 από τις 4 οικογένειες έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα. «Φυσικά η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό θέμα. Είναι θέμα υγείας, καθώς αποτελεί παράγοντας κινδύνου για πολλές παθήσεις. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο και η προσπάθεια καταπολέμησής του είναι μέρος του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης για τη Δημόσια Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης»», σημειώνει.

Και εξηγεί: το πρόγραμμα λοιπόν που αφορά τους ενήλικες δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους, αλλά και δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία, που απευθύνεται σε παιδιά έως και 17 ετών σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Φυσικά σε αυτήν την προσπάθεια, χρειάζεται η συμμετοχή τόσο των γονέων, όσο και των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών και δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας», τονίζει.

Και τα δυο αυτά προγράμματα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.