Καφές: Αυτές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του

αχνιστός καφές μέσα σε φλιτζάνι
29-03-2021

Ο καφές είναι η αγαπημένη πρωινή συνήθεια όλων μας. Και όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να μας κάνει και καλό. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων κατέδειξε κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες του καφέ. Όπως φάνηκε, η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ τη μέρα σχετίζεται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβίωσης και με μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του εντέρου.

Ο καφές και ο καρκίνος του εντέρου

Η μελέτη παρατήρησης είχε ενσωματωθεί σε μια κλινική δοκιμή φαρμάκων φάσης 3. Και τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν ανάλογα στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την έκβαση του μη μεταστατικού καρκίνου του εντέρου. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει ακόμη κι αν υπάρχουν μεταστάσεις.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής της Κλινικής Mayo έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας “JAMA Oncology”.
Ανέλυσαν στοιχεία για 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο.

Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο και η νόσος τους αργούσε να επιδεινωθεί, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ, είχαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

Η μελέτη όμως αναδεικνύει απλώς μια συσχέτιση. Δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Οι ερευνητές λοιπόν ανέφεραν πως δεν είναι -ακόμη τουλάχιστον- σε θέση να συστήσουν στους καρκινοπαθείς να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο καφέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας