Καφές: Δυο κούπες την ημέρα είναι αρκετές για να προκαλέσουν αϋπνία ακόμα και 30 χρόνια μετά

18-08-2018

Είτε πρόκειται για το πρωινό ρόφημα, είτε ακόμα και αυτό των φοιτητών και εργαζόμενων που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί από τους περισσότερους με την «καταπολέμηση» της υπνηλίας. Η χώρα μας μάλιστα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ, καθώς κάθε Έλληνες καταναλώνει περίπου 5,5 κιλά καφέ ετησίως.

Αυτή η διαδεδομένη αντίληψη όχι μόνο επιβεβαιώνεται επιστημονικά, αλλά ερευνητές του πανεπιστημίου της Σεούλ στην Νότιο Κορέα κατέληξαν στο ότι η κατανάλωση ακόμα και δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο 30 χρόνια αργότερα.

Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου πανεπιστημίου θεωρούν ότι με αυτήν την προσέγγιση μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι άνθρωποι που έπιναν δύο κούπες καφέ καθημερινά, επί τριάντα χρόνια παρουσίαζαν μικρότερη επίφυση από όσους δεν έπιναν καφέ. Η επίφυση είναι ενδοκρινής αδένας του σώματος που, μεταξύ άλλων λειτουργιών, παράγει την ορμόνη μελατονίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη δημιουργεί το αίσθημα της νύστας . Όσο μικρότερη είναι η επίφυση, τόσο λιγότερη μελατονίνη παράγεται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Σεούλ η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως ακόμα και σε εφήβους και παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον. Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι οι επιστήμονες τα ευρήματα αυτά. Σύμφωνα με επιστήμονες που ειδικεύονται στον εν λόγω τομέα όπως ο Δρ. Νιλ Στάνλει, οι συνάδελφοί τους στη Σεούλ δεν έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης σε μια κούπα καφέ, ούτε άλλες πηγές καφεΐνης που ενδέχεται να έχουν καταναλώσει οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πως θα καταλάβω ότι έχω αλλεργία;