Καφές: Έτσι πρέπει να τον πίνουμε για να έχουμε καλή υγεία

27-08-2018

Ο καφές είναι για πολλούς από εμάς απαραίτητος για να ξυπνήσουμε το πρωί αλλά και για να έχουμε ενέργεια όλη μέρα. Βέβαια έχει σημασία πως τον πίνουμε ώστε να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 9,2 εκατομμύρια συμπατριώτες του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Μερικά είδη καφέ, όμως, φάνηκε να παρέχουν περισσότερα οφέλη, ενώ μερικές προσθήκες στον καφέ φαίνεται ότι δρουν επιβαρυντικά.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, τα μεγαλύτερα οφέλη φάνηκε να παρέχει ο αλεσμένος καφές.

«Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο αλεσμένο καφέ ή καφέ φίλτρου, είχαν καλύτερες εκβάσεις σε σύγκριση με όσους έπιναν στιγμιαίο καφέ», λέει. «Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι ο αλεσμένος καφές περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά».

Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ουσίες των κόκκων του καφέ που σχετίζονται με πολλά οφέλη στην υγεία.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι όφελος αποκόμιζαν και όσοι έπιναν πολύ καφέ, φθάνοντας ή ξεπερνώντας τα οκτώ φλιτζάνια την ημέρα.

Ωστόσο «έχει σημασία να διευκρινιστεί τι εννοούμε όταν λέμε “ένα φλιτζάνι καφέ”», λέει η κυρία Zumpano. «Και αυτό διότι ένα φλιτζάνι ισούται με 230 ml ροφήματος».

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα μικρό φλιτζάνι. Όταν όμως κάποιος πίνει μία μεγάλη κούπα, μπορεί να φθάνει ακόμα και τη διπλάσια ποσότητα, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Επομένως δεν πίνει έναν καφέ, αλλά δύο.

Καλύτερος ο σκέτος
Η κυρία Zumpano, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη, λέει ότι ο καλύτερος καφές είναι ο σκέτος.

«Αν κάποιος προσθέσει πλήρες γάλα, κρέμα, σιρόπι σοκολάτας, άλλα σιρόπια, ζάχαρη κ.λπ., τροφοδοτεί τον οργανισμό του με πρόσθετη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και θερμίδες», εξηγεί. «Σε τέτοια περίπτωση, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τα δυνητικά οφέλη του καφέ».

Αν δεν σας αρέσει σκέτος ο καφές, δοκιμάστε να ενισχύσετε την γεύση του με φυσικά υλικά, συνιστά η ειδικός.

Τέτοια υλικά είναι η κανέλα, το κάρδαμο, η βανίλια, το σκέτο κακάο, λίγο άπαχο γάλα ή ακόμα και το μοσχοκάρυδο.

Μπορείτε επίσης να αυξήσετε τη γλυκύτητά του με τεχνητά ή φυσικά γλυκαντικά, ακόμα και με μέλι.

Αν πάντως δεν πίνετε καφέ για ιατρικούς λόγους, μην σπεύσετε να τον προσθέσετε στην ημερήσια διατροφή σας, εάν πρώτα δεν συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πως θα καταλάβω ότι έχω αλλεργία;