Καφές: Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε το βράδυ

καφές
12-07-2023

Όλοι ξέρουμε πως ο καφές δεν συστείνεται το βράδυ. Γνωρίζουμε πως μετά δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε λόγω της καφεϊνης. Κι όμως! Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που δεν πρέπει να πίνουμε καφέ το βράδυ.

Όχι καφές το βράδυ

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Κολοράντο και η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ο βραδινός καφές είναι απαγορευτικός.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 5 εθελοντές, 3 γυναίκες και 2 άνδρες, στους οποίους τα βράδια χορηγείτο επί 50 μέρες είτε ένα χάπι καφεϊνης των 200 μιλιγκράμ, είτε ένα ψευδο-χάπι. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ελεγχόταν το επίπεδο της ορμόνης μελατονίνης μέσω δείγματος σάλιου. Φυσιολογικά, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνουν, όταν το βιολογικό ρολόι «σημαίνει» ότι είναι ώρα για ύπνο, ενώ μειώνονται για να σηματοδοτήσουν την ώρα αφύπνισης. Όσοι έπαιρναν την καφεϊνη, είχαν κατά μέσο όρο μια καθυστέρηση της τάξης των 40 λεπτών στον νυχτερινό κιρκαδιανό ρυθμό τους, σε σχέση με όσους έπαιρναν το χάπι. Αν παράλληλα, εκτός από την κατανάλωση καφεϊνης, υπήρχε και έντονο φως αναμμένο στον χώρο, τότε το βιολογικό ρολόι μπερδευόταν ακόμη περισσότερο και «πήγαινε πίσω» κατά 85 έως 105 λεπτά. Με άλλα λόγια, καφές και αναμμένα φώτα το βράδυ είναι η ιδανική «συνταγή» για να μείνει κανείς ξύπνιος.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στο «τζετ-λαγκ», όταν το βιολογικό ρολόι απορρυθμίζεται λόγω των μακρινών αεροπορικών ταξιδιών. Αν ο ταξιδιώτης που κατευθύνεται προς τα δυτικά (οπότε το βιολογικό ρολόι του ωθείται προς τα πίσω) πίνει καφέ στη σωστή ώρα, μπορεί να βοηθήσει το βιολογικό ρολόι του να προσαρμοστεί καλύτερα στην απότομη αλλαγή χρονικής ζώνης.

Συμπέρασμα: η κατανάλωση καφεΐνης το βράδυ επηρεάζει άμεσα το βιολογικό ρολόι. Η συγκεκριμένη μελέτη για πρώτη φορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεϊνη αποδιοργανώνει το κιρκαδιανό (βιολογικό) ρολόι ενός ανθρώπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αδυνάτισμα: Βοηθάει όντως ο καφές με το λεμόνι;