Καφές: Γιατί να μην τον πίνουμε νηστικοί το πρωί

17-01-2017

Όλοι ξεκινάμε την ημέρα μας με μια κούπα καφέ. Ιδίως όμως εμείς οι Έλληνες σπάνια καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε ένα σωστό φαγητό. Πολύ κακώς! Γιατί όπως φαίνεται ο πρωινός καφές με άδειο στομάχι μπορεί να είναι καταστροφικός.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα αντιοξειδωτικά που έχει ο καφές αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος (chlorine genic acid) το οποίο βρίσκεται και σε πολλά φρούτα.
Αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες όμως μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί.

Ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα. Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι. Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά. Όταν δηλαδή ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα. Κι αυτό επειδή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα. Γιατί τότε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί. Θα πρέπει λοιπόν να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος. Ως εκ τούτου, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.

Ίσως δεν έχετε χρόνο να φάτε ένα πλήρες γεύμα το πρωί, ή “δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ”. Τότε προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως ο καφές μας κάνει καλύτερους στη δουλειά
Καφές: Πως προστατεύει το συκώτι