Καφές: Γιατί πρέπει να τον κόψουμε το πρωί

αχνιστός καφές μέσα σε φλιτζάνι
14-01-2021

Ο καφές είναι για όλους μας ο κατάλληλος τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Όμως, όπως προκείπτει, ο πρωινός καφές μάλλον είναι μια συνήθεια που κάνει περισσότερο κακό αντί για καλό.

Κι αυτό φυσικά δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά το λέει η επιστήμη. Kαι μάλιστα μετά από μία μεγάλη έρευνα που έγινε πρόσφατα.
Τι είναι όμως αυτό που κάνεις τόσο λάθος το πρωί και δεν το ξέρεις;

Ο πρωινός καφές βλάπτει

Το ότι ο κόσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καφέ, είναι μία πραγματικότητα που κανείς δε μπορεί να αρνηθεί. Oπερισσότερος κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί το πρωινό ξύπνημα, χωρίς να τον περιμένει μία λαχταριστή κούπα καφέ.

Αυτή η δόση καφεΐνης είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Ή μήπως όχι; Μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι να πίνεις καφέ, είναι και το χειρότερο για τον οργανισμό σου.

H καφεΐνη δίνει ενέργεια και βοηθάει στην απόδοση. H έρευνα όμως αναφέρει πως η κατανάλωση της νωρίτερα από το κανονικό, μπορεί να «χαλάσει» τον φυσικό κύκλο της αποθηκευμένης ενέργειας που διαθέτουμε. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος διδάκτωρ Steven Miller από το τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δηλώνει στην έρευνά του πως η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να καταστρέψει τους κιρκάδιους ρυθμούς του οργανισμού μας.

 Ο πρωινός και το βιολογικό μας ρολόι

Παρότι στο κιρκάδιο ρολόι μας έχουν παρατηρηθεί διαφορές από οργανισμό σε οργανισμό, εκκρίνει γενικότερα μία συγκεκριμένη ορμόνη. Την κορτιζόλη. Την ορμόνη του στρες δηλαδή, η οποία σχετίζεται και με το συναίσθημα της αφύπνισης και του να είμαστε σε εγρήγορση. Συγκεκριμένα αφορά τα διαστήματα μεταξύ 08.00-09.00, από τις 12.00 ως τις 13.00 και μεταξύ 17.30-18.30.

Ο Miller λοιπόν, υποστηρίζει πως αν πιούμε έναν καφέ ανάμεσα στα παρακάτω διαστήματα, θα μειώσουμε το φυσικό αποτέλεσμα της κορτιζόλης κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Εκτός αυτού έχε στο νου σου πως ο οργανισμός μας εκκρίνει κορτιζόλη ρίχνοντας γλυκόζη στο αίμα μας, όταν π.χ. ετοιμαζόμαστε να μπλέξουμε σε καβγά ή να πετάξουμε με το αεροπλάνο. Υπάρχει όμως μία ιδιαιτερότητα: όσο προσπαθείς να μειώσεις την κορτιζόλη με την καφεΐνη, τόσο περισσότερη παράγει ο οργανισμός. Οπότε, είναι σαν να ρίχνεις γλυκόζη στο αίμα σου χωρίς λόγο, μεγαλώνοντας την αρτηριακή πίεση και φλερτάροντας με καρδιοπάθειες.

Αν λοιπόν μας μένει κάτι από αυτή την έρευνα για τον πρωινό καφέ, είναι πως πρέπει να τον πίνουμε ανάμεσα στο διάστημα 09.30-11.30, πριν ξεκινήσουμε δηλαδή τη δουλειά. Βέβαια το αν το αφεντικό είναι διαθέσιμο να σου δώσει το κατάλληλο διάστημα που χρειάζεσαι για να πιεις τον καφέ σου, είναι μια άλλη ιστορία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Μήπως ο Ελληνικός κάνει κακό στην υγεία;