Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας

26-12-2016
Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας εάν δεν πιούμε μια λαχταριστή κούπα φρέσκο καφέ. Μας δίνει ενέργεια και μας βοηθά να ξυπνήσουμε. Φαίνεται όμως πως ο καφές έχει κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Maryland και το Πανεπιστήμιο Berckeley (UCB) στην Καλιφόρνια μελέτησαν 7.000 άντρες και γυναίκες. Ήθελαν να διαπιστώσουν ποια είναι η επίδραση του καφέ στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Αρχικά, εξέτασαν στοιχεία από 1.620 πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.788 υγιείς εθελοντές από τη Σουηδία. Στη συνέχεια εξέτασαν 1.159 ασθενείς και 1.172 υγιείς εθελοντές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής (JNNP), έδειξαν πως τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν πάνω από 900 ml καφέ την ημέρα είχαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο. Αν και η ποσότητα αυτή μοιάζει τεράστια, αντιστοιχεί σε σχεδόν τέσσερις κούπες ή έξι μικρά φλιτζάνια.
 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει σχεδόν 10.000 ανθρώπους στην Ελλάδα. Είναι μία χρόνια πάθηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή της μυελίνης ουσίας – του προστατευτικού «περιβλήματος» των νευρικών ινών, που επιτρέπει την «επικοινωνία» των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.
 
Η καταστροφή αυτή έχει ως συνέπεια διάφορα συμπτώματα, τα οποία είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή. Ποια είναι αυτά;
– Αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα (40% των ασθενών)
– Διαταραχή όρασης στο ένα μάτι (22% των ασθενών)
– Αιμωδίες (μουδιάσματα, 21% των ασθενών)
– Διπλωπία (βλέπουν διπλά, 12% των ασθενών)
– Ίλιγγος, καυσαλγία («κάψιμο») και αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης στην σπονδυλική στήλη και τα πόδια (5% των ασθενών)
– Νευραλγία τριδύμου (πόνος στο πρόσωπο, 5% των ασθενών)
– Δυσαρθρία (δυσκολίες στην ομιλία, 5% των ασθενών)
 
Οι ερευνητές βρήκαν πως με τον καφέ η μείωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας έφτασε στο 30% στο σουηδικό σκέλος της μελέτης και 31% στο Αμερικανικό.
Επιπλέον, ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το πότε είχε αρχίσει η καθημερινή κατανάλωση καφέ.
 
Σχολιάζοντας την έρευνα στο ίδιο τεύχος της JNNP, οι Δρες Ελέιν Κίνγκγουελ και Ζοσέ Μαρία Αντρέας Βίγναντς από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά, γράφουν πως ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: