Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος

26-12-2016
Ο καφές δεν μας βοηθά μόνο να ξυπνάμε. Περιέχει και συστατικά που, όταν καταναλώνεται με μέτρο, βοηθούν στη γενικότερη υγεία μας. Τώρα Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης στο ήπαρ.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton στη Βρετανία έκαναν μετά-ανάλυση σε 9 παλαιότερες έρευνες στις οποίες είχαν πάρει μέρος 430.000 άντρες και γυναίκες. Από αυτούς, οι 1.990 ήταν ασθενείς με κίρρωση
Σκοπός τους ήταν να διερευνήσουν περισσότερο την επίδραση του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Alimentary Pharmacology and Therapeutics έδειξε πως όσοι πίνουν δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ την την ημέρα σχετίστηκε εχουν 44% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης κίρρωσης του ήπατος. 
 
Η κίρρωση είναι αιτία θανάτου ενός εκατομμυρίου ατόμων παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη του ήπατος, αλκοολισμό, ανοσοδιαταραχή και λιπώδη ηπατική νόσο που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Oliver Kennedy και η επιστημονική του ομάδα βρήκαν πως στις οκτώ από τις εννέα μελέτες, η αύξηση της κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια την ημέρα, σχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου κίρρωσης. 
Σε όλες εκτός από μια, ο κίνδυνος συνέχισε να μειώνεται όσο αυξανόταν η ημερήσια κατανάλωση καφέ. 
 
Συγκριτικά με την μη κατανάλωση καφέ, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα φλιτζάνι την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κίρρωσης κατά 22%, τα δύο φλιτζάνια κατά 43%, ενώ τα τρία κατά 57% και τα τέσσερα 65%. 
 
Ωστόσο, ανεξάρτητοι με την μελέτη ειδικοί σημειώνουν ότι μένουν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ισχυρότερη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης όταν επρόκειτο για φιλτραρισμένο καφέ και όχι για βρασμένο. 
 
Κι ενώ όλες οι μελέτες αξιολόγησαν την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν οι εθελοντές, καμιά δεν συνεκτίμησε άλλους παράγοντες κινδύνου κίρρωσης, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. 
 
Όπως είπε ο Dr. Kennedy «συνεπώς, το κοινό δεν θα πρέπει να θεωρήσει τα αποτελέσματα της μελέτης ως μια ευκαιρία να αυξήσει την κατανάλωση του καφέ, ειδικά όταν αυτός εμπεριέχει πρόσθετα γεύσης, όπως σαντιγί. Εξάλλου, δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο πως ο καφές προστατεύει το ήπαρ και τι ρόλο παίζει η ποικιλία και ο τρόπος παρασκευής του. Ο καφές είναι ένα περίπλοκο μείγμα εκατοντάδων χημικών ουσιών και δεν γνωρίζουμε ποιο εξ αυτών ευθύνεται για την προστατευτική δράση του».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: