Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρές ασθένειες

12-07-2017

Η πρώτη κίνηση όλων μας όταν ξυπνάμε το πρωί είναι να φτιάξουμε έναν καφέ που θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Αμέτρητες είναι οι έρευνες που έχουν γίνει για τον καφέ. Είναι καλός για την υγεία μας; Πόσο πρέπει να πίνουμε; Τώρα. νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο καφές μπορεί να μας προστατέψει από πολλές και σοβαρές ασθένειες. Μπορεί να μας χαρίζει ακόμα και χρόνια ζωής.

Μια πρώτη έρευνα εξέτασε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι πίνουν περίπου τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι δεν πίνουν καφέ.

Μάλιστα το όφελος αυτό, που αποδίδεται κυρίως στο μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και πεπτικά προβλήματα, παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, παρότι έχουν διαφορετικές συνήθειες ως προς τα είδη του καφέ που καταναλώνουν, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, συμμετείχαν περισσότεροι από 185.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ.

Όσοι από αυτούς έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια 16 ετών παρακολούθησης, ενώ όσοι έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν κατά 18% μικρότερο κίνδυνο.

Αυτό οφειλόταν στα μειωμένα ποσοστά θανάτου από στεφανιαία νόσο, καρκίνο, εγκεφαλικό, διαβήτη και αναπνευστικά και νεφρικά προβλήματα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο καφές παρατείνει τη ζωή, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωσή του και την καλύτερη υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βερόνικα Σετιάουαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

«Επομένως, αν σας αρέσει ο καφές, εξακολουθήστε να τον πίνετε – και αν δεν πίνετε, ίσως πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να τον βάλετε στη ζωή σας».

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, με 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια να καταναλώνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πόσο πρέπει να πίνω την ημέρα;
Καφές: Πως θα καταλάβω ότι πίνω πολύ;