Καφές: Ο στιγμιαίος είναι ο καλύτερος για την δίαιτα

γυναικεία χέρια κρατούν μια κούπα στην οποία υπάρχει καφές
16-09-2021

Ο καφές είναι απαραίτητος για τους περισσότερους, ώστε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Τι γίνεται όμως όταν είμαστε σε δίαιτα; Πρέπει να πίνουμε στιγμιαίο καφέ; Τελικά, έχει θερμίδες, και πόσες;

Ο κλασικός καφές, όπως ο στιγμιαίος καφές, είτε με τη μορφή ζεστού (νες) είτε κρύου ροφήματος (φραπέ), έχει μηδενική θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτό είναι γεγονός αποδεδειγμένο.

Με την προσθήκη κρέμας, σαντιγί, ζάχαρης, σιροπιού, ζαχαρούχου γάλακτος εκτοξεύονται οι θερμίδες του καφέ. Μόνο τότε δεν πρέπει να πίνουμε καφέ. Σκέτος καφές μπορεί να καταναλώνεται άφοβα.

Μπορώ να καταναλώσω στιγμιαίο καφέ, ενώ κάνω δίαιτα; Εδώ είναι λοιπόν η απορία. Οι διατροφικοί μύθοι γύρω από τον καφέ, την επίδραση του στον μεταβολισμό και κατ’ επέκταση στο σωματικό μας βάρος έχουν προκαλέσει σημαντική σύγχυση.

Ο στιγμιαίος καφές έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και την πνευματική υγεία, καθώς επίσης μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα.

Καφές: Πως να πίνουμε αν είμαστε σε δίαιτα

Στα οφέλη του καφέ στο αδυνάτισμα συμβάλλει κατά κύριο λόγο η καφεΐνη. Αυτή, επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ.
Η καφεΐνη μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στα δύο φύλα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25 %) συγκριτικά με τους άνδρες.

Επιπρόσθετα, η καφεΐνη βοηθά στη λιπόλυση, καθώς μειώνει την παραγωγή ενός ενζύμου (φωσφοδιεστεράση) που αυξάνει την αποθήκευση λίπους.

Η θετική επίδραση του στιγμιαίου καφέ στο μεταβολισμό, ενισχύεται επιπλέον από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να συμβάλλουν στην αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, βελτιώνοντας την ινσουλινοευαισθησία και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πως μας προστατεύει από το εγκεφαλικό