Καφές: Πώς επηρεάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου

καφές
29-11-2024

Ο καφές επηρεάζει πολλά σημεία του οργανισμού μας. Φαίνεται πως επηρεάζει και το έντερο μας. Διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε πως όσοι πίνουν καφέ τακτικά έχουν πολύ περισσότερους τύπους βακτηρίων του εντέρου.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, η ομάδα ανέλυσε δείγματα κοπράνων και αίματος από μεγάλο αριθμό ασθενών και μελέτησε επίσης παρόμοια δεδομένα σε μεγάλες ιατρικές βάσεις, αναζητώντας τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ο καφές και το έντερο

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών έχει επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, την κοινότητα δηλαδή των μυκήτων, ζυμομυκήτων και βακτηρίων που ζουν στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες τροφές προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα και ποιες είναι επιζήμιες.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπο ενός μεμονωμένου τρόφιμου (ή σε αυτή την περίπτωση ενός ροφήματος) στο μικροβίωμα του εντέρου. Επέλεξαν τον καφέ για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή καταναλώνεται από πάρα πολλούς ανθρώπους και δεύτερον, γιατί είτε καταναλώνεται καθημερινά είτε καθόλου.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν αναλύοντας ιατρικά δεδομένα για περίπου 22.800 άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και για άλλα 54.200 άτομα σε 211 στατιστικές ομάδες. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν δεδομένα δειγμάτων κοπράνων από άτομα που ανέφεραν ότι είτε έπιναν καφέ είτε όχι, ενώ διερεύνησαν διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου μεταξύ των δύο ομάδων.

Τι εδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική διαφορά στις δύο ομάδες: τον πληθυσμό ενός βακτηρίου που ονομάζεται Lawsonibacter asaccharolyticus. Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ τακτικά είχαν επίπεδα οκτώ φορές υψηλότερα από αυτούς που δεν έπιναν – και η διαφορά παρέμεινε σταθερή για όλες τις στατιστικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι δεν έχει γνώση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα L. asaccharolyticus στους ανθρώπους, αλλά σημειώνει ότι πιθανότατα σχετίζεται με οφέλη για την υγεία που έχουν αποδοθεί στην κατανάλωση καφέ. Υποδεικνύουν μάλιστα ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις ενός μεμονωμένου τρόφιμου ή ποτού στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Γιατί να μην πίνουμε μετά το φαγητό