Καφές: Πως μειώνει τον κίνδυνο ηπατοπάθειας

αχνιστός καφές μέσα σε φλιτζάνι
23-06-2021

Ο καφές μας κρατά ξύπνιους και μας δίνει ενέργεια. Φαίνεται όμως πως όσο η επιστήμη προχωρά, τόσο οι ειδικοί ανακαλύπτουν και περισσότερα οφέλη που έχει ο καφές στην υγεία μας. Τώρα Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιας ηπατικής νόσου και άλλων ηπατικών βλαβών.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Σαουθάμπτον και Εδιμβούργου είχαν επικεφαλής τον δρ Όλιβερ Κένεντι του πρώτου. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health».
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 496.000 άτομα 40 έως 69 ετών σε βάθος περίπου 11 ετών. Από αυτούς, το 78% έπιναν καφέ και το 22% όχι.

Στη διάρκεια της περιόδου της έρευνας, υπήρξαν 3.600 περιστατικά χρόνιας ηπατοπάθειας, που οδήγησαν σε 301 θανάτους. Ακόμη καταγράφηκαν 5.439 περιπτώσεις ηπατικής στεάτωσης (συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ) και 184 περιστατικά ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (συνήθους μορφής καρκίνου του ήπατος).

Καφές: Τα οφέλη που ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους καφέ σχετιζόταν με 21% μειωμένη πιθανότητα διάγνωσης χρόνιας ηπατικής νόσου, 20% μειωμένο κίνδυνο λιπώδους ήπατος (στεάτωσης) και 49% μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω ηπατικής βλάβης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Το όφελος κορυφωνόταν στους τρεις έως τέσσερις αλεσμένους καφέδες τη μέρα. Αλλά και με το στιγμιαίο καφέ υπήρχε -αν και σε μικρότερο βαθμό- μείωση των κινδύνων για το ήπαρ.

«Τα οφέλη του καφέ που βρήκαμε στη μελέτη μας, δείχνουν ότι αυτός μπορεί να προσφέρει πιθανώς μια προληπτική θεραπεία για τη χρόνια ηπατική νόσο. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, με χειρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπου επίσης το βάρος της ηπατικής νόσου είναι μεγαλύτερο», δήλωσε ο Κένεντι, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του καφέ και της ηπατοπάθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πότε μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια