Καφές: Πως προστατεύει τα μάτια μας

21-11-2017

Όλοι ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα φλιτζάνι καφέ. Μέχρι σήμερα ξέραμε πως ο καφές μας κρατά σε εγρήγορση. Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα συστατικά του καφέ κάνουν καλό και στην όραση μας.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornel της Νέα Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σε σχέση με την προστατευτική δράση του καφέ για την υγεία και ιδιαιτέρως για τα μάτια μας.

Συγκεκριμένα, συστατικά του καφέ τα λεγομένα χλωρογενικά οξέα, αποτελούν αντιοξειδωτικά με ισχυρές νευροπροστατευτικές δράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν το σώμα από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί ένα λεπτό στρώμα στο πίσω μέρος του οφθαλμού, που είναι κατασκευασμένο από φωτοευαίσθητα και άλλα νευρικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για τη λήψη και την οργάνωση των οπτικών πληροφοριών, αλλά πολύ επιρρεπή στην υποξία. Είναι ένας από τους πιο μεταβολικά ενεργούς ιστούς στο σώμα, που καταναλώνουν οξυγόνο πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο.

Για το λόγο αυτό είναι επιρρεπής σε μια ποικιλία διαταραχών που προκαλούνται από το οξειδωτική στρες, όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας και γλαύκωμα, διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη τύφλωση.

Ερευνητές λοιπόν διερεύνησαν την επίδραση των συστατικών του καφέ στον αμφιβλητροειδη χιτώνα του ματιού, για να δουν αν ο καφές και ιδιαίτερα τα χλωρογενικά του οξέα, μπορεί να αποτρέψουν την υποξία και τη συνολική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς στα ποντίκια.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι εκχύλισμα καφέ μείωσε την απόπτωση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς λόγω υποψίας, παρέχοντας μια σημαντική προληπτική ασπίδα προστασίας στα μάτια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας
Καφές: Κάνει καλό στην καρδιά