Καφές και επιδράσεις καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προωθώντας το αίσθημα της εγρήγορσης, και παράλληλα πυροδοτεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης προκαλεί συχνά «παρενέργειες» όπως η νευρικότητα, το αίσθημα άγχους και η αϋπνία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγιείς ενήλικες καλό είναι να μην καταναλώνουν πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή δύο ενεργειακά ποτά. Βέβαια, η περιεκτικότητα κάθε προϊόντος σε καφεΐνη ποικίλλει σημαντικά και επίσης ο οργανισμός κάθε ανθρώπου παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στην επίδραση της καφεΐνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν καταναλώσατε πολύ καφέ ή εκδηλώνετε δυσάρεστα συμπτώματα λόγω της πρόσληψης καφεΐνης, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τις επιδράσεις της διεγερτικής ουσίας στον οργανισμό σας:

1. Ενυδάτωση: Φροντίστε να καταναλώσετε αρκετό νερό, καθώς η επαρκής ενυδάτωση μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης και επίσης βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει ταχύτερα την καφεΐνη μέσω των ούρων.

2. Γυμναστική: Λίγη σωματική άσκηση διευκολύνει τη διαδικασία μεταβολισμού της καφεΐνης ώστε να μειωθεί ταχύτερα η συγκέντρωσή της στο αίμα.

3. Θρεπτικά σνακ: Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα, ξηροί καρποί). Η καφεΐνη εξαντλεί τα αποθέματα του οργανισμού σε κάλιο και μαγνήσιο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως το τρέμουλο και η νευρικότητα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Αυτά είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η πνευματική σύγχυση, ο πόνος στο στήθος, η τάση για εμετό, η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πώς μας χαρίζει χρόνια ζωής