Καφές: Πόσο και πότε να πίνω για να είμαι σε εγρήγορση

13-06-2018

Ποιος δεν ξεκινά το πρωινό του με μια κούπα καφέ; Μας βοηθά να ξυπνήσουμε και έχουμε ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα. Πόσο όμως πρέπει να πίνουμε και πότε, ώστε να έχει ο καφές την σωστή αντίδραση που πρέπει στον οργανισμό μας;

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Ερευνών του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναπτύξει έναν μοναδικό αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει τη σωστή ποσότητα καφέ η οποία μπορεί να προκαλέσει τη μέγιστη εγρήγορση στον οργανισμό μας. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που περιλαμβάνουν το πρόγραμμα ύπνου κάθε ατόμου και υπολογίζει την ποσότητα καφέ που χρειάζεται.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of Sleep Research.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο, η απόδοση ενός ατόμου θα μπορούσε να βελτιωθεί για παράδειγμα σε μια εργασία που απαιτεί προσοχή μέχρι το 64% όπως γράφουν οι ερευνητές. Αυτό συμβαίνει, ακόμη και αν η ποσότητα του καφέ που καταναλώνουν πριν ήταν η ίδια. Ο αλγόριθμος ανακαλύπτει τον τύπο και την ποσότητα της καφεΐνης που πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ, προτείνει επίσης άλλους τύπους καφεΐνης που πρέπει να ληφθούν αργότερα μέσα την ημέρα για έχουμε τη βέλτιστη εγρήγορση. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο, όπως λένε οι ειδικοί, ενώ η εγρήγορση μπορεί να βελτιστοποιηθεί, συγχρόνως έχουμε και μείωση κατά 65% στην κατανάλωση καφεΐνης, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ίδια επίπεδα απόδοσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Jaques Reifman, διευθυντή του Ινστιτούτου Εφαρμογών Λογισμικού Υψηλών Επιδόσεων της Βιοτεχνολογίας DoD στο Ιατρικό Κέντρο Έρευνας του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Διοίκησης Υλικών στο Fort Detrick, Maryland, αυτός ο νέος αλγόριθμος μπορεί να προσωποποιήσει την ατομική ανάγκη για καφεΐνη για βέλτιστη απόδοση.

«Η καφεΐνη πρέπει να ληφθεί σε καθορισμένο χρόνο για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα για την επιθυμητή διάρκεια εγρήγορσης του οργανισμού» όπως είπε. Εξήγησε ότι οι μαθητές, για παράδειγμα, οι οποίοι έχουν στερηθεί τον ύπνο για μια εβδομάδα πριν από μία εξέταση, θα γνωρίζουν χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο πότε και πόση καφεΐνη χρειάζονται για να παραμείνουν στην υψηλότερη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Για να διευκολυνθούν τα πράγματα, η ομάδα έχει αναπτύξει ένα εργαλείο που βασίζεται στο διαδίκτυο και μια εφαρμογή smartphone που ονομάζεται 2B-Alert. Αυτό το εργαλείο ή εφαρμογή χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο και προβλέπει την εγρήγορση ενός ατόμου με βάση τα προγράμματα ύπνου και την κατανάλωση καφεΐνης. Η εφαρμογή smartphone το αναλύει περαιτέρω, παρακολουθώντας με τον καιρό την ανταπόκριση του ατόμου στην στέρηση του ύπνου και την καφεΐνη και εξατομικεύοντας τις ανάγκες τους σε καφεΐνη. Προς το παρόν, δεν λέει στο άτομο την ποσότητα καφεΐνης που πρέπει να πάρει για να επιτύχει την κορυφαία απόδοση του. Αυτό είναι ακόμα υπό έρευνα λένε οι ερευνητές και συμπληρώνουν «Οι Αμερικανοί στρατιώτες δοκιμάζονται για να επικυρώσουν τις προβλέψεις του αλγορίθμου για να εκτιμήσουν και να προτείνουν τη χρήση καφεΐνης».

Ο Ρέιφμαν ελπίζει ότι παρά το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί για τους στρατιωτικούς, υπάρχει κάθε πιθανότητα ο αλγόριθμος αυτός να βοηθήσει το κοινό, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους σε βάρδιες, τους σπουδαστές και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
«Η στέρηση του ύπνου είναι συνηθισμένη και αυτός ο αλγόριθμος μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της στέρησης του ύπνου» όπως λέει.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εφαρμογή θα μπορούσε να προβλέψει τις ποσότητες καφεΐνης που χρειάζονται κάθε μέρα οι χρήστες της εφαρμογής ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες τους, ελπίζει ο Reifman.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Τρία φλυτζάνια την ημέρα προστατεύουν την καρδιά
Καφές: Κάνει ευκολότερη την ομαδική εργασία