Καφές: Πόσο πρέπει να πίνω την ημέρα;

29-04-2017

Όλοι μας ξεκινάμε την ημέρα μας πίνοντας τον αγαπημένο μας καφέ. Είτε αυτός είναι γλυκός, σκέτος, με γάλα, ζεστός, κρύος… Πόσο καφέ όμως πρέπει να πίνουμε για να μην βλάπτουμε την υγεία μας; Η επιστήμη δίνει την απάντηση.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς γιατρός για να γνωρίζει πως ο καφές έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Το έχουν επιβεβαιώσει άλλωστε και πολλές έρευνες. Μεταξύ άλλων η καφεΐνη αποδεικνύεται βοηθητική για την ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, άρα και την αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων.

Όπως γίνεται όμως με όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον καφέ πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Και αυτό γιατί η καφεΐνη που περιέχει το δημοφιλές ρόφημα, μια ουσία διεγερτική που από μια ποσότητα και μετά μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, καούρες, αϋπνία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές παρέχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε ποσότητα μέχρι 5 φλιτζάνια (των 240 ml περίπου) την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 400 mg καφεΐνης, το οποίο είναι και το συνιστώμενο όριο που προτείνει το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας στις διατροφικές του οδηγίες.

Τα όρια ασφαλείας ως προς την πρόσληψη καφεΐνης ενδέχεται να είναι λίγο υψηλότερα από τα 400 mg. Ο Επιδημιολόγος του Harvard, Rob van Dam αναφέρει πως οι μελέτες του δεν υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τους ανθρώπους που πίνουν μέχρι και 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας χαρακτηρίζουν ως «υπερβολική» την κατανάλωση καφέ που ξεπερνά τα 10 φλιτζάνια (των 240 ml περίπου) σε ημερήσια βάση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόσο παχαίνει ο καφές σας; Μήπως «σαμποτάρει» το βάρος σας;
Καφές: Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του;