Kαφές στην παραλία: μήπως σας αφυδατώνει;

26-12-2016

Για πολλούς η ιδανική στιγμή του καλοκαιριού είναι όταν θα βρεθούν αισίως ξαπλωμένοι στην παραλία, απολαμβάνοντας τον αγαπημένο τους παγωμένο καφέ. Τα social media το αποδεικνύουν, καθώς δεκάδες φωτογραφίες με καφέδες και φόντο κάποια μαγευτική Ελληνική παραλία κάνουν αυτές τις ημέρες την εμφάνισή τους στο timeline! Έχετε όμως ακούσει πως ο καφές αφυδατώνει; Μήπως τελικά η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια φτιάχνει τη διάθεση, αλλά στο τέλος της ημέρας σας αφήνει κουρασμένους και αφυδατωμένους;

Στις παραγράφους που ακολουθούν μπορείτε να ενημερωθείτε για το ρόλο που παίζει ο καφές στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά;

Η ρύση αυτή είναι πραγματικότητα στην περίπτωση αυτή. Πράγματι η καφεΐνη η οποία περιέχεται στον καφέ, αλλά και σε άλλα ροφήματα, ανήκει σε μία ομάδα ουσιών με άμεση επίδραση στην επαναπορόφηση του νατρίου από τα νεφρά. Με πολύ απλά λόγια η καφεΐνη προτείνεται πως επιτρέπει στο νάτριο να «διαφύγει» από το σώμα, την ίδια όμως στιγμή μεγαλώνουν και η απώλειες ούρων, δηλαδή υγρών. Το ερώτημα όμως είναι εάν η διουρητική ικανότητα της καφεΐνης είναι αρκετή για να οδηγήσει τον οργανισμό σε αφυδάτωση. 

Ποιό είναι το πόρισμα των ειδικών;

Δεδομένου πως αρχικά στοιχεία είχαν δείξει πως η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τις απώλειες υγρών ακόμα και κατά 60%, ήταν απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Έτσι οι επιστήμονες οργάνωσαν μελέτες με άριστα μεθοδολογικά χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να δώσουν μια απάντηση. Μέχρι σήμερα τα πιο αξιόλογα δεδομένα έρχονται από έρευνες που μελετούν την επίδραση που έχει η «καθημερινή» κατανάλωση καφέ στην ενυδάτωση του οργανισμού:

  • Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 50 άνδρες η καθημερινή κατανάλωση 4 καφέδων δεν επηρέασε σημαντικά την συνολική ποσότητα νερού στο σώμα, αλλά ούτε και την παραγωγή ούρων σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού.
  • Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 34 άνδρες για διάστημα ενός μηνός, οι διαφορές στην ενυδάτωσηανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν νερό ή αναψυκτικό κόλα ή light αναψυκτικό κόλα ή συνδυασμό των παραπάνω με νερό, δεν ήταν πρακτικώς σημαντικές.
  • Σε μελέτη μετανάλυσης, όπου αναλύονται τα δεδομένα από ένα σύνολο αξιόλογων ερευνών, επιβεβαιώνεται πως η «λογική» καθημερινή κατανάλωση 3 με 4 ποτηριών καφέ (300mg καφεΐνης) δεν σχετίζεται με σημαντική αύξηση της διούρησης, συνεπώς δεν αποτελεί αιτία αφυδάτωσης.

 

Οι πλειονότητα των δεδομένων για τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και ενυδάτωσης αφορούν τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς οι γυναίκες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα υγρών στο σώμα λόγω ορμονικών αλλαγών (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο).

 

Τι θα πρέπει να θυμάστε για την καλοκαιρινή σας ενυδάτωση;

  • Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, και τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.
  • Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν περισσότερα από 10 ποτήρια υγρών, ενώ οι άνδρες περισσότερα από 12.
  • Η κατανάλωση καφέ, 3 με 4 ημερησίως, αυξάνει ελάχιστα την διούρηση και δεν κρύβει κανένα απολύτως κίνδυνο για αφυδάτωση.
  • Ο καφές τύπου ‘’freddο’’ όχι μόνο δεν αφυδατώνει, αντιθέτως συμβάλλει στις καθημερινές απαιτήσεις του σώματος σε υγρά.

 

Διαβάστε περισσότερες συμβουλές πατώντας εδώ.

Η καφεΐνη έχει διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες για τη συγκέντρωση και τη διάθεσή. Αποφύγεται την υπερβολική κατανάλωση αυτής, ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες, καθώς υπάρχει περίπτωση να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου σας.

Ο καφές λοιπόν παραμένει επάξια το αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα των Ελλήνων στην παραλία, χωρίς η συνετή χρήση του να κρύβει κανέναν κίνδυνο.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com

Βιβλιογραφία:

  1. Killer SC, Blannin AK, Jeukendrup AE. No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: a counterbalanced cross-over study in a free-living population. PLoS One. 2014 Jan 9;9(1):e84154.
  2. Zhang Y, Coca A, Casa DJ, Antonio J, Green JM, Bishop PA. Caffeine and diuresis during rest and exercise: A meta-analysis. J Sci Med Sport. 2015 Sep;18(5):569-74.
  3. European Hydration Institute. IS IT TRUE THAT CAFFEINATED BEVERAGES DEHYDRATE. Last accessed 30/7/2016.

http://www.europeanhydrationinstitute.org/portfolio/is-it-true-that-caffeinated-beverages-dehydrate/