Και έπειτα έρχονται τα κουνούπια…

26-12-2016

Τρεις άδειες αεροψεκασμών υπέγραψε η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μ. Μακρή, στις 31 Μαρτίου 2014, στα πλαίσια εφαρμοσμένου προγράμματος κουνουποκτονίας. To υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σε συνεργασία με την τόπικη αυτοδιοίκηση και με γνώμωνα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας προωθεί σύγχρονα προγράμματα κουνουποκτονίας που βασίζονται σε αεροψεκασμούς για προνυμφοκτονία. Το εγχείρημα βασίζεται σε πρακτικές και προγράμματα που εφαρμόζονται  τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και που, βέβαια, έχουν μία σημαντική αναφορά σε οργανωμένες ανάλογες δράσεις που πραγματοποιούνται σε άλλες μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα, οι αεροψεκασμοί με προνυμφοκτόνα σκευάσματα αφορούν περιοχές δυσπρόσιτες με ειδικές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και διεξάγονται υπό προϋποθέσεις και μετά από ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρύτανη της γεωπονικής σχολής Θεσσαλονίκης κο  Μιχάλη Κωβαίο είναι μείζονος σημασίας οι κουνουποκτονίες, να γίνονται εγκαίρως προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, ενώ κρίσιμο είναι να υπάρχει εποπτεία κατά τους ψεκασμούς, ούτως ώστε αυτοί να γίνονται, με τον πλέον ενδεδειγμάνο τρόπο. Τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε μεγάλος προβληματισμός, κατά πόσο οι κουνουποκτονίες γίνονταν όταν έπρεπε και όπως έπρεπε, ενώ πλέον και στη χώρα μας η απειλή των μεταδοτικών νοσημάτων (ιός του δυτικού Νείλου, Ελονοσία, και Δάγγειος Πύρετος) από τα τσιμπήματα των κουνουπιών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.  Με δεδομένες τις ανησυχίες εκ μέρους του επιστημονικού κόσμου για ένα “δύσκολο” καλοκαίρι από άποψη κουνουπιών αφού ο ήπιος χειμώνας και η υγρασία συνήθως φέρνει και περισσότερα κουνούπια το καλοκαίρι, τόσο για λόγους Δημόσιας Υγείας όσο και για τουριστικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαίο, να υπάρχει και σωστή προετοιμασία αλλά και συνεργασία μεταξύ των φορέων ούτως ώστε  οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι αποτελεσματικές.