Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει κακό στο πνεύμονες

26-12-2016
Τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα βγήκαν στην αγορά το 2004. Αμέσως ορισμένοι καπνιστές τα προτίμησαν και αποφάσισαν να τα χρησιμοποιούν ελπίζοντας πως με αυτά θα κάνουν λιγότερο κακό στους πνεύμονες τους και γενικότερα στην υγεία τους. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει πως μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι και πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνουν εξίσου κακό στους πνεύμονες. Αιτία; Οι αρωματικές ουσίες που περιέχουν και αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα.
 
Έκθεση της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έδειξε πως οι αρωματικές ουσίες που υπάρχουν μέσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Στην έκθεση τους οι ειδικοί επικεντρώνονται στις πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής και αναφέρουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αλλάξουν την λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο.
 
Στην έρευνα τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν 13 διαφορετικές γεύσεις, ενώ ο χρόνος χρήσης κυμαινόταν μεταξύ 30 λεπτών και 24 ωρών. Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν 3 γεύσεις. Κανέλα, μπανάνα και μέντα. Οι επιστήμονες παρατήρησα αλλαγή στο ασβέστιο, ανάλογα με τη δόση της γευστικής ουσίας. Οι μεγαλύτερες δόσεις αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα. Στο δεύτερο πείραμα των 24 ωρών, οι ίδιες γεύσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση.
 
Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν σε Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Εταιρεία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι ειδικοί είπαν πως οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη βιωσιμότητα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καθώς και τις ενδείξεις του ασβεστίου. Αυτές οι αλλαγές, τόνισαν, εξαρτώνται από τη γεύση του υγρού που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές.
 
Όπως είπε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Τέμπερανς Ρόουελ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας «οι επιπτώσεις των διαφόρων χημικών συστατικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιστούς των πνευμόνων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες» και προσέθεσε πως «στη μελέτη μας χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων και 3 από τις 13 γεύσεις έδειξαν ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κύτταρα, ανάλογα με τη δόση».