Πως θα επηρεάσει το Brexit το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας τον περίφημο NHS; Η καμπάνια του Brexit στηριζόμενη σε δύο βασικούς πυλώνες, που ο ένας αφορούσε τους μετανάστες και ο άλλος το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ρωτούσε τους ψηφοφόρους μέσω τεράστιων αφισών σε πούλμαν που έκαναν το γύρο της χώρας: « θέλετε να στέλνουμε κάθε εβδομάδα 350 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή ένωση ή να τα δίνουμε στο NHS» Οι περισσότεροι, απάντησαν ότι προτιμούν αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στο NHS, και έτσι με 52% έναντι 48% η Μεγάλη Βρετανία, έχει αρχίσει ήδη και ετοιμάζει τις βαλίτσες αποχώρησης, από το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.
Από ότι διαφαίνεται το ερώτημα ήταν ρητορικό, αφού ήδη ο γραφικός Nigel Farage ηγέτης του ακροδεξιού Ukip, μία από τις τρεις κομβικές προσωπικότητες- υποστηρικτές του LEAVE, (μαζί με το συντηρητικό βουλευτή Boris Jonson και τον υπουργό δικαιοσύνης λόρδο Cove), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ιστορικών αποτελεσμάτων χαρακτήρισε ως λάθος το συγκεκριμένο επιχείρημα, παίρνοντας αποστάσεις από “τη νούμερο 1 υπόσχεση” στη λίστα της προπαγάνδας για την αποχώρηση από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτός είχε εξοστρακισθεί από την επίσημη καμπάνια.
Μέχρι στιγμής ούτε ο Boris Jonson που φωτογραφιζόταν έξω από το πούλμαν με την αφίσα, ούτε ο Cove, έχουν διαψεύσει το Farage επιβεβαιώνοντας ότι αυτά τα χρήματα όπως υπόσχονταν προεκλογικά, κάθε εβδομάδα, αντί για τις Βρυξέλλες, θα δίνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Να σημειωθεί ότι oi οικονομικές προβλέψεις για το NHS ποτέ δεν ήταν πιο δυσοίωνες με το έλλειμμα του να αναμένεται να φτάσει στα 2,45 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι του τέλος του 2016.
Είναι νωρίς ακόμη να δούμε πόσα από αυτά που πίστεψε το 52%, αποδειχθούν και εάν αποδειχθούν φυσικά “λάθη” και πως άραγε αντιδράσουν οι βρετανοί όταν το συνειδητοποιήσουν. Στην Ελλάδα έχοντας ανάλογη εμπειρία, θα μπορούσαμε να πούμε «κουβέντα να γίνεται», «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και εν πάσει περιπτώση στην εποχή του λαικισμού όλα ξεπερνιούνται ενίοτε και συγχωρούνται.
Ας ξαναγυρίσουμε στο ερώτημα, πώς θα επηρεάσει τελικά το Brexit το NHS; Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών και Οικονομικών μελετών της Βρετανίας θεωρεί ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα αφήσει το Εθνικό σύστημα, με λιγότερα χρήματα λιγότερες υπηρεσίες, περισσότερους φόρους και μεγαλύτερο δανεισμό. “Yπάρχει μια αλήθεια, που ισχύει εδώ και 68 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Simos Stevens επικεφαλής του βρετανικού NHS, “όταν η Βρετανική οικονομία φτερνίζεται, ο NHS έχει ήδη αρπάξει κρυολόγημα”.
Σύμφωνα με τους Εργατικούς που υποστήριξαν σε γενικές γραμμές το «Remain» παίρνοντας ενίοτε αποστάσεις από τις Βρυξέλλες, η βύθιση της βρετανικής οικονομίας στη μετά-Brexit εποχή θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή ύψους περίπου 10,5 δις λίρες του προϋπολογισμού για την Υγεία που ισοδυναμούν με τους μισθούς 1000 νοσοκόμων και 155 γιατρών.
Από την άλλη, ακαδημαϊκοί της Πολιτικής της Υγείας του London school of Economics μεταξύ των οποίων και ο πρώην κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσσιαλος υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των χρημάτων που πλήρωνε η Βρετανία στην ΕΕ ύψους 1,4 δις λίρες, δε φτάνει καν να καλύψει τα ελλείμματα του NHS. Επίπρόσθετα σύμφωνα με ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητας του LSE, το δημόσιο σύστημα Υγείας της Αγγλίας επωφελείται και σε επίπεδο φαρμακευτικής πολιτικής και σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κος Μόσιαλος μάλιστα, πριν ο κος Farage παραδεχθεί ότι ήταν “λάθος” αυτό που έπαιξε ρόλο βασικού επιχειρήματος για να πειστούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν υπέρ του Brexit περί των 350 εκατομ. την εβδομάδα για το NHS είχε υπογραμμίσει: “αυτό είναι τόσο ψευδές, όσο και οι φόβοι για παρεμβάσεις της ΕΕ στις υπηρεσίες Υγείας”.
Επιπρόσθετα, ο EIU ( Economist Intelligence Unit), εκτιμά ότι η αποχώρηση της Βρετανίας μέχρι το 2020, θα επιφέρει μείωση 135 λίρες στην κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε ασφαλισμένο. Επίσης υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα με τους περίπου 10.000 γιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται και προσφέρουν στον Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας προεχόμενοι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Εάν αυτοί αποχωρήσουν τότε ο NHS θα αποψιλωθεί από ανθρώπινο δυναμικό.
Εξάλλου, άδηλον είναι και ποιος θα είναι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου, στο χώρο του φαρμάκου. Τώρα ναι μεν, διαδραματίζει έναν ηγετικό ρόλο, αλλά κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί, πως θα είναι τα πράγματα, όταν εξελιχθεί σε μία απομονωμένη αγορά, χωρίς μάλιστα πρόσβαση στις ευρωπαϊκές διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης των φαρμάκων. Περικοπές όμως προβλέπει ο EIU και στις επενδύσεις για έρευνα, αφού μέχρι τώρα, η Αγγλία ευνοείτο από τις τρέχουσες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ροές.
Άρης Σιφονιός
Διαβάστε επίσης: