ΚΑΛΕΜΠ ΜΠΡΑΝΤΑΜ

Caleb Bradham
26-05-2021

Ο Κάλεμπ Μπράνταμ (27 Μαΐου 1867 – 19 Φεβρουαρίου 1934) ήταν Αμερικανός φαρμακοποιός, περισσότερο γνωστός ως ο εφευρέτης του αναψυκτικού Pepsi.

Περίπου το 1890, εγκατέλειψε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, λόγω της χρεοκοπίας της επιχείρησης του πατέρα του. Αφού επέστρεψε στη Βόρεια Καρολίνα, ήταν δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο για περίπου ένα χρόνο και σύντομα άνοιξε ένα φαρμακείο στη Νέα Βέρνη με το όνομα «Bradham Drug Company» που, όπως πολλά άλλα φαρμακεία της εποχής, στέγαζε επίσης ένα σιντριβάνι με αναψυκτικό. Η Middle Street και η Pollock Street στο κέντρο της Νέας Βέρνης, είναι όπου ο Μπράνταμ, το 1893, εφηύρε τη συνταγή – ένα μείγμα από εκχύλισμα καρυδιού κόλα, βανίλια και “σπάνια έλαια” – για αυτό που αρχικά ήταν γνωστό ως “Brad’s Drink”, αλλά τον Αύγουστο 28, 1898 μετονομάστηκε σε Pepsi-Cola. Ο Μπράνταμ ονόμασε το ποτό του από έναν συνδυασμό των όρων «πεψίνη» και «κόλα», καθώς πίστευε ότι το ποτό του βοηθούσε την πέψη όπως και το ένζυμο πεψίνη, παρόλο που δεν χρησιμοποιήθηκε ως συστατικό. Ο βοηθός του Τζέιμς Χένρι Κινγκ ήταν ο πρώτος που γεύτηκε το νέο ποτό.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1902, η Pepsi-Cola Company ιδρύθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, με πρόεδρο τον Μπράνταμ και στις 16 Ιουνίου 1903 καταχωρήθηκε το πρώτο εμπορικό σήμα Pepsi-Cola. Επίσης, το 1903, μετέφερε την παραγωγή Pepsi-Cola από το φαρμακείο του και σε ένα νοικιασμένο κτίριο κοντά. Το 1905, ο Bradham άρχισε να πουλά Pepsi-Cola σε φιάλες των έξι ουγγιών (μέχρι αυτή τη στιγμή πουλούσε Pepsi-Cola μόνο ως σιρόπι) και απένειμε δύο franchise σε εμφιαλωτές της Βόρειας Καρολίνας.

Στις 4 Ιανουαρίου 1901, ο Μπράνταμ παντρεύτηκε την Charity Credle στη Νέα Βέρνη της Βόρειας Καρολίνας. Ήταν ιδιοκτήτης του Slover-Bradham House από το 1908 έως το 1934. Το σπίτι καταχωρήθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων το 1973.

Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας, ο Μπράνταμ είχε εγκρίνει τα franchises Pepsi-Cola σε περισσότερες από 24 πολιτείες. Ωστόσο, στις 31 Μαΐου 1923, ο Bradham και η Pepsi-Cola Company του κήρυξαν πτώχευση. Ο κύριος παράγοντας για την επιχειρηματική αποτυχία του Μπράνταμ ήταν η τιμή της ζάχαρης αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι τιμές ανέβηκαν στα 28 σεντ ανά λίβρα (ήταν τρία σεντ ανά λίβρα πριν από τον πόλεμο) και ο Μπράνταμ είχε αγοράσει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης τότε τιμή αλλά η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε αμέσως μετά την αγορά του. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του πωλήθηκαν στην Craven Holding Company για 30.000 $. Αφού κήρυξε πτώχευση, ο Μπράνταμ επέστρεψε στη λειτουργία του φαρμακείου του. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1934 στο New Bern, στην κομητεία Craven, στη Βόρεια Καρολίνα.