΄”Καλή χρονιά με καλά νέα” του Γιώργου Χειλά επιμελητή Α στο Νοσοκομείο Σωτηρία

31-12-2021

Το «αντι-κανονικό» 2021 φτάνει στο τέλος του δημιουργώντας εκ νέου ανησυχία λόγω της έξαρσης «κρουσμάτων» της μετάλλαξης Όμικρον. Με αυτό τον τρόπο, επιδεινώνει την ήδη βεβαρυμμένη ψυχολογική κατάσταση όλων μας. Ωστόσο, εάν επιχειρήσουμε μία υγειονομική ανασκόπηση, τα νέα είναι μάλλον καλά:

1. Οι πανδημίες, όπως πολλές φορές έχουμε πει, είναι μαραθώνιος και χρειάζεται περίπου μία τριετία για να ελεγχθούν. Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο, άρα πλησιάζουμε στο τέλος.
2. Η πρόοδος της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας μας πρόσφερε το όπλο έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου, το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2. Mε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχουν υπεράνω πάσης αμφιβολίας επιβεβαιωθεί. Άρα έχουμε το όπλο στα χέρια μας για την προσωπική μας προστασία και αυτήν του κοινωνικού συνόλου.
3. Οι μεταλλάξεις ενός ιού, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας, αποτελούν αναμενόμενο γεγονός, σχεδόν νομοτελειακό. Όπως πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει, από μία τέτοια μετάλλαξη που συμβαίνει επί ενός κατά βάση εμβολιασμένου πληθυσμού, θα προέλθει και ο «θάνατος» του ιού η «εξέλιξη» του σε μία ενδημική φάση που δε θα προβληματίζει τα υγειονομικά συστήματα και την κοινωνικότητα-κανονικότητα των πολιτών. Άρα, κανένας πανικός δεν πρέπει να προκαλούν οι «ειδήσεις» επικείμενης καταστροφής λόγω των μεταλλάξεων.
4. Η μετάλλαξη Όμικρον, φαίνεται ότι αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τη μείωση της λοιμογόνου δύναμης του ιού. Άρα, δεν πρέπει να μας τρομάζει ο αυξημένος αριθμός των «κρουσμάτων», καθώς είναι ένα αναμενόμενο γεγονός αφενός και αφετέρου δεν είναι αυξημένος ο αριθμός των «κρουσμάτων» αλλά ο αριθμός των νέων μολύνσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι άνευ υγειονομικής σημασίας.
5. To υγειονομικό σύστημα έχει αντέξει όλες τις εφόδους του ιού και έχει επιδείξει αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα κυρίως λόγω της αυταπάρνησης και της μαχημότητας των υγειονομικών. Άρα, εάν εφαρμόσουμε όσα ήδη ξέρουμε και αφορούν στην υπεύθυνη συμπεριφορά μας (αυτοπροστασία και προστασία των γύρω μας) θα αντέξει και σε αυτήν την τελευταία έφοδο.
ΑΡΑ: κλείνουμε τα αυτιά μας στην αναπαραγωγή της καταστροφολογίας, των «μαύρων νέων ρεκόρ», της ανυπόστατης παραπληροφόρησης των αναρτητών του διαδικτύου, και με εμπιστοσύνη στον υγειονομικό-επιστημονικό λόγο καλωσορίζουμε το νέο έτος με ρεαλισμό και αισιοδοξία, σίγουροι ότι θα μας φέρει την κανονικότητα που όλοι στερηθήκαμε.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, αγκαλιές και ανθρώπινη επαφή!

 

Ο Γιώργος Χειλάς είναι Επιμελητής Α στο Νοσοκομείο Σωτηρία