Καλό νέο: Στις πιο χαμηλές θέσεις κατανάλωσης αλκοόλ η Ελλάδα

26-12-2016

Μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών καταγράφεται στη χώρα μας τις τελευταίες 10ετίες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την υγεία, στην οποία αξιολογήθηκαν δείκτες 34 χωρών του πλανήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις της σχετικής κατάταξης.

 Πιο αναλυτικά, 1,2 λίτρα κάτω από το μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (9,4 λίτρα) είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ενηλίκους στη χώρα μας. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπολογίζεται σε 8,2 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος ετησίως, ενώ από το 1990 μέχρι τις μέρες μας η συνολική κατάποση οινοπνευματωδών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 23% – από τις μεγαλύτερες μειώσεις που κατέγραψε η σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μόλις το 25% των αγοριών και το 20% των κοριτσιών δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει έστω και δύο φορές στη ζωή τους, έναντι 30% και 25% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Επίσης, σπανίως παρατηρείται στην Ελλάδα το φαινόμενο του λεγόμενου binge drinking (στοχευμένη και εντατική κατανάλωση αλκοόλ) μεταξύ των νέων.