Καλοκαιρινές γυναικείες ευαισθησίες – Πρόληψη

26-12-2016

Γράφει ο Θωμάς Γκίκας, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Member of British Society for Colposcopy & Cervical Pathology, B.S.C.C.P.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι γυναίκες παρουσιάζουν κάποιες επιπλέον ευαισθησίες και ταλαιπωρούνται συχνά από κολπίτιδες, οι οποίες εκδηλώνονται με ενοχλητικά συμπτώματα.

Είναι επίσης γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των γυναικολογικών λοιμώξεων, λόγω κάποιων συνηθειών ευρύτατα διαδεδομένων στις μέρες μας, όπως απελευθέρωση των σεξουαλικών επαφών, χρήση συνθετικών υφασμάτων, εφαρμοστών ρούχων και κολπικών πλύσεων με αντιμικροβιακά σκευάσματα κ.α.

Ο κόλπος υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει τα δικά του μικρόβια που ονομάζονται φυσιολογική χλωρίδα και η παρουσία τους εκεί προστατεύει την περιοχή από τον εποικισμό από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Όταν η ισορροπία αυτή της χλωρίδας διαταραχθεί (π.χ. λόγω κολπικών πλύσεων με διάφορα αντιμικροβιακά σκευάσματα  ή από την λήψη αντιβιώσεων) τότε εμφανίζονται οι κολπίτιδες που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μία γυναίκα.

Σημαντικό λοιπόν είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της Φυσιολογικής Κολπικής Χλωρίδας.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Κατ’ αρχάς η καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής δεν θα πρέπει να γίνεται με αντισηπτικά προϊόντα.

Υπάρχουν στα Φαρμακεία, φυτικά προϊόντα που επιτρέπεται ακόμη και η καθημερινή τους χρήση, που φροντίζουν την ευαίσθητη περιοχή, καθαρίζουν, καταπραύνουν, ενισχύουν τη Φυσιολογική Χλωρίδα Κόλπου και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το PH του κόλπου.

Ιδιότητες διαφόρων εκχυλισμάτων, όπως ανθέων του Λωτού (πλούσιο σε πρωτείνες, βιταμίνη C και φαινόλες), Baobab (ενυδατικό και προστατευτικό), Saw Palmetto (καταπραυντική δράση), Aloe Vera (ενυδατική, αντιφλογιστική, καταπραυντική δράση), Vitex Agnus Castus (διεγείρει τη παραγωγή προγεστερόνης), Zanthoxylum Alatum Maxim (καταπραυντικό, αντικνησμώδες, αντιερεθιστικό).

Το καλοκαίρι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες, σε καταστάσεις όπως η πολύωρη έκθεσή τους σε υγρό περιβάλλον   ( θάλασσα, πισίνα, ιδρώτας ), που αλλοιώνουν το όξινο PH του κόλπου, δημιουργώντας με αυτό το τρόπο μια ανισορροπία στη Κολπική Χλωρίδα, που έχει ως αποτέλεσμα τον εποικισμό μικροβίων παθογόνων για τον οργανισμό. Άλλες καταστάσεις που διαφοροποιούν το κολπικό PH, είναι τα κατάλοιπα εμμήνου ρύσης, η σεξουαλική επαφή, η τοπική αντισυλληπτική δράση κ.α.

Η χρήση των ελεγμένων Φυτικών προϊόντων, βοηθά σημαντικά στην προστασία της ευαίσθητης περιοχής και όχι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αντιμικροβιακών προϊόντων.

Πάντα σε συνενόηση με τον Γυναικολόγο σας.

Καλό Καλοκαίρι!!!