Καλοκαιρινοί έρωτες: Τι δείχνουν οι έρευνες για το one-night stand

26-12-2016

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της εύκολης και γρήγορης σεξουαλικής αναζήτησης. Το αλκοόλ ρέει άφθονο, τα ρούχα είναι λιγοστά και πολύ αποκαλυπτικά, ο ήλιος προκαλεί αίσθημα εφορίας και ο έρωτας πλανάται στον αέρα. Με ανέμελη και ερωτική διάθεση, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι νέοι που επιδίδονται στο γνωστό σε όλους μας one-night stand, μια καθαρά σεξουαλική πράξη, όπου οι συμμετέχοντες γνωρίζονται ελάχιστα, έρχονται σε σεξουαλική επαφή απρόσμενα ενώ κανένας από τους δυο δεν έχει απαιτήσεις για οποιαδήποτε συνέχιση της υπάρχουσας σχέσης.

Αυτό που ωθεί τον άνδρα στο one-night stand είναι καθαρά η σεξουαλική επιθυμία, ενώ η γυναίκα πέφτει στο κρεβάτι κολακευμένη από το γεγονός ότι είναι ποθητή και επιθυμητή. Όμως … αυτή η αίσθηση των γυναικών είναι τελείως εσφαλμένη! Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι περισσότεροι άνδρες έχουν χαμηλότερα κριτήρια επιλογής όταν πρόκειται για συντρόφους μιας βραδιάς. Οι γυναίκες αναφέρουν -«ένιωσα τόσο όμορφα και κολακευμένη από τον επίμονο τρόπο που με φλέρταρε…ένιωθα μοναδική». Αυτό βέβαια είναι αναληθές και άκρως φαντασιωσικό μιας και αυτό που δεν αναγνωρίζουν οι γυναίκες είναι ότι οι άνδρες έχουν ελάχιστα ή ακόμα και μηδενικά στάνταρ στην επιλογή γυναίκας για one-night stand. Συνεπώς, καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να νιώθει κολακευμένη επειδή ένας άνδρας την ποθεί σεξουαλικά για μια βραδιά!!

Έρευνες για το one-night stand

Πώς όμως νιώθουν οι συμμετέχοντες στο one-night stand; Οι έρευνας δείχνουν ότι τα συναισθήματα των γυναικών είναι πολύ πιο αρνητικά από εκείνα των ανδρών. Το αίσθημα ότι «χρησιμοποιήθηκαν», είναι η κυρίαρχη αρνητική αίσθηση που έχουν οι γυναίκες το επόμενο πρωινό, με παράλληλη ανησυχία ως προς τη προσωπική τους φήμη και πόσο αυτή πλήγηκε από το περιστασιακό σεξ. Αυτό που αναφέρουν οι γυναίκες είναι ότι ενοχλούνται όχι τόσο από τη μικρή χρονική διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αλλά από το γεγονός ότι οι άνδρες δεν έδειχναν να τις εκτιμούν και να τις σέβονται.

Το επόμενο πρωί

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι το 80%  των ανδρών έχει θετικά συναισθήματα το επόμενο πρωινό, ενώ στη περίπτωση των γυναικών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 54%–«αισθάνθηκα εξευτελισμένη, φοβισμένη, εύκολη και φθηνή». Επιπλέον, οι άνδρες νιώθουν περισσότερο επιτυχημένοι και έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση από ότι οι γυναίκες. Από την άλλη, οι άνδρες οι οποίοι αναφέρουν αρνητικά αισθήματα εστιάζουν περισσότερο στην αίσθηση της μοναξιάς και της αποξένωσης. Τα παραπάνω ερευνητικά ευρήματα συμφωνούν και με άλλες έρευνες όπου βρέθηκε ότι το 58% των γυναικών μετανιώνει για την σεξουαλική συνεύρεση, σε αντίθεση με το 23% των ανδρών.

One-night stand: Συνηθισμένη πρακτική το καλοκαίρι

Όπως φαίνεται, το one-night stand αν και αποτελεί συνηθισμένη πρακτική και για τα δυο φύλλα, ιδίως την εποχή του καλοκαιριού, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την ψυχική διάθεση και την αυτοπεποίθηση των γυναικών. Για αυτό, προτού εμπλακείτε σε οποιαδήποτε βεβιασμένη και αυθόρμητη ερωτική πράξη σκεφτείτε το καλά! Το επόμενο πρωινό είναι συχνά εφιαλτικό…ιδίως για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν απότομα τη σκληρή πραγματικότητα.

Αρετή Τσινού, MSc, MA