Καλύτερη ψυχική υγεία για όσους υπήρξαν πρόσκοποι ή οδηγοί

26-12-2016

Πολλοί στα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια έζησαν την εμπειρία των Προσκόπων και των Οδηγών. Μια τέτοια εμπειρία σίγουρα προσφέρει πολλά στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός παιδιού. Τώρα, έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που γίνονται πρόσκοποι και οδηγοί, έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 10.000 ανθρώπους. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο μια εμπειρια όπως ο προσκοπισμός επηρεάζει τον ψυχισμό ενός ανθρώπου.
 
Τα αποτλέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν την επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health, έδειξαν πως όσοι υπήρξαν κάποτε πρόσκοποι ή οδηγοί (περίπου το 25%), είχαν στην ηλικία των 50 ετών καλύτερη ψυχική υγεία κατά μέσο όρο.
Φάνηκε λοιπόν πως οι πρόσκοποι και οδηγοί είχαν 15% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Κρις Ντίμπεν τόνισε πως «είναι εντυπωσιακό ότι τα οφέλη του προσκοπισμού και του οδηγισμού είναι ορατά στους ανθρώπους μετά από τόσα χρόνια».
 
Όλα αυτά φυσικά επιβεβαιώνουν πως η αυτονομία, η ομαδικότητα και η αποφασιστικότητα που ενθαρρύνουν ο προσκοπισμός και ο οδηγισμός, έχουν θετική επίδραση στη ζωή ενός ανθρώπου έως τη μέση ηλικία.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: