Καμία εξέλιξη στα προβλήματα «ζωτικής σημασίας» που αντιμετωπίζει ο ΕΟΜ

26-12-2016

11 ημέρες μετά τη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΜ , κυρίου Αναστάσιου Χατζή και του Υπουργού Υγείας, κύριου Ανδρέα Λυκουρέντζου και παρά τη θύελλα δημοσιευμάτων στα οποία παρουσιάζεται με δραματικό τρόπο η εικόνα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Ο κύριος Αναστάσιος Χατζής μιλώντας στο «healthview» για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται ο ΕΟΜ δήλωσε: «Είχαμε μία συνάντηση με τον Υπουργό την περασμένη Τρίτη. Έτυχα μιας πολύ καλής υποδοχής πράγματι και ο Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι κάτι θα γίνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΜ. Εδώ και μία εβδομάδα προσπάθησα να έχω μία επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αλλά δεν είχα καμία ανταπόκριση. Θεωρώ λοιπόν προσωπικά ότι το Υπουργείο πάσχει υπηρεσιακά. Οι υπηρεσίες πάσχουν διότι τους είχαμε στείλει τον Οκτώβριο αίτημα με τα χρήματα που χρειάζεται ο ΕΟΜ για να λειτουργήσει και μας έστειλαν έγγραφο το Φεβρουάριο και μας ζητούσαν να δικαιολογήσουμε το ποσό που ζητάμε. Εμείς ζητήσαμε 500.000 ευρώ και μας ενέκριναν περίπου 110.000 ευρώ όταν τα ελάχιστα χρήματα με τα οποία μπορεί να λειτουργήσει ο ΕΟΜ είναι 300.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή όπως καταλαβαίνετε κινδυνεύουμε πλέον να μην είμαστε συστηματικά σωστοί στις υποχρεώσεις του οργανισμού. Στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε δεν κατάφερα να παραστώ και έστειλα γραπτώς έναν χαιρετισμό διότι έπρεπε να ασχοληθώ με το γεγονός ότι ο ΕΟΜ βουλιάζει. Είχα πάει στο υπουργείο. Δεν είδα όμως κάποιον. Ούτε είχα κάποια νεώτερη ενημέρωση. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή η συσσώρευση των χρεών πλησιάζει τις 30.000 ευρώ και στο λογαριασμό μας έχουμε 500 ευρώ. Εγώ προσωπικά προσπαθώντας να βρω μία λύση. Έχω χτυπήσει περίπου 100 πόρτες ιδιωτικών χορηγών. Οι άνθρωποι όμως πολύ σωστά μας λένε φέρτε μας προγράμματα να στηρίξουμε, φέρτε μας νέες ιδέες. Δεν γίνεται να σας πληρώνουμε φως, νερό , τηλέφωνο και να υποκαθιστούμε το κράτος. Παρ όλες τις δυσκολίες όμως ο ΕΟΜ τρέχει τρία νέα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Κλείνοντας ο κύριος Χατζής σημείωσε πως: «Εκτός από τα οικονομικά θέματα του ΕΟΜ το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διογκώνεται με τις κλειστές κλίνες στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 κλίνες που δεν λειτουργούν στον Ευαγγελισμό και 10 στο Αττικόν».

Χρυσάνθη Τασσοπούλου