Καμπανάκι ειδικών για όμικρον 2 και πιθανή μετάλλαξη λόγω του πολέμου – Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Θεσσαλονίκη
16-03-2022

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την πορεία της πανδημίας. Ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη με την χαλάρωση των μέτρων, καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων, επισήμανε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

«Επιπλέον, με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας. Και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει» προσέθεσε. Μεταλλάξεις στους ιούς γίνονται συνεχώς, συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος. «Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποια μετάλλαξη σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, πιθανόν να είναι και πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη» τόνισε.

Αναφορικά με το πότε μπορεί να έρθει το τέλος της covid-1, ο κ. Δημόπουλος είπε πως «η λογική λέει ότι καμία πανδημία δεν κράτησε για πάντα». «Συνεπώς η ύπαρξη εμβολίων και φαρμάκων, η καλύτερη γνώση του τρόπου μετάδοσης, τα μέτρα που παίρνουμε, συνάδουν προς το γεγονός ότι η πανδημία αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης. Αν αυτή θα είναι μέχρι το καλοκαίρι ή αν παραταθεί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, είναι να εντείνουμε και να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να μπούμε στις επαναληπτικές δόσεις όπως αυτές έχουν καθοριστεί.

Σε έξαρση η όμικρον 2

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επεσήμανε πως πλέον η παραλλαγή «όμικρον 2» είναι σε έξαρση, ενώ η «Δέλτα» έχει εξαφανιστεί. Όπως είπε, «η επέλαση της όμικρον 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο θα προβληματίσει όχι σοβαρά, αλλά ως προς το να τηρούμε τα μέτρα. Αντικαθιστά την όμικρον, η παραλλαγή Δέλτα δεν υπάρχει πλέον. Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσο αφορά στη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα. Λίγοι ανεμβολίαστοι μπορεί να έχουν βαριά νόσηση», δήλωσε αρχικά.

«Η όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι. Έξαρση και παράταση της πανδημίας, δεν θα δώσει έξαρση όπως η όμικρον, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.