Καμπανάκι για τον ιό Ζίκα από το γενικό γραμματέα Υγείας κο Μπασκόζο

26-12-2016

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού Zika από μολυνθέντες ταξιδιώτες ή μετανάστες από χώρες με ενεργό μετάδοση του ιού, ή από μολυνθέντα  κουνούπια (που  μπορεί να μεταφερθούν  με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως αεροπλάνα και πλοία  ή μέσω εμπορικών δραστηριοτήτων), για τη χώρα μας, όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Επίσης, θεωρείται υπαρκτός  -αν και  πολύ μικρός στην Ελλάδα-  ο κίνδυνος περαιτέρω συνεχιζόμενης τοπικής μετάδοσης και διασποράς του ιού από εισαγόμενα περιστατικά, σε περιοχές που υπάρχει δυνητικά ικανός διαβιβαστής,  όπως  το Ασιατικό  κουνούπι  τίγρης (Aedes albopictus), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών αυτών. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος με εγκύκλιο που απέστειλε την Πέμπτη σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ήδη με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε νεογνά καθώς και άλλων νευρολογικών διαταραχών στη Βραζιλία και στη Γαλλική Πολυνησία, την 1η Φεβρουαρίου 2016 η Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ., μετά από εισήγηση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης  του  Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού  (ΔΥΚ),  ανακήρυξε την εξάπλωση του ιού Zika ως γεγονός Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία Διεθνούς Ενδιαφέροντος (PHEIC) και εξέδωσε Προσωρινή Σύσταση στο πλαίσιο του ΔΥΚ 2005. 

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.  η συρροή κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε νεογνά και του συνδρόμου Guillain-Barré ενδέχεται να συσχετίζεται με την εξάπλωση του ιού  Zika σε κάποιες περιοχές. Ο ιός Zika  είναι ένας φλαβο-ιός  (οικογένεια  Flaviviridae, γένος  Flavivirus), που μεταδίδεται στον άνθρωπο  μέσω νυγμού μολυσμένων κουνουπιών. Κουνούπια του γένους  Aedes  είναι  οι κύριοι διαβιβαστές. Ο ιός απομονώθηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους στο δάσος Zika στην Ουγκάντα το 1947 και σε ανθρώπους αναγνωρίσθηκε το 1952 στην Αφρική. Επιδημίες της νόσου από ιό Zika  έχουν καταγραφεί στην Αφρική, την Ασία, σε νήσους του Ειρηνικού Ωκεανού και πρόσφατα στην Αμερικανική ήπειρο. 

Δεδομένης  της  επέκτασης  των  περιοχών  με περιβαλλοντικές συνθήκες,  όπου κουνούπια  του  γένους  Aedes  μπορoύν  να  ζήσουν  και  να  αναπαραχθούν,  η οποία διευκολύνεται  από  την  αστικοποίηση, τις ανθρωπογενείς  δραστηριότητες  και  την παγκοσμιοποίηση, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης  μεγάλων αστικών επιδημιών  από  τον  ιό  Zika.  Ειδικότερα η νόσηση από τον ιό  Zika  θεωρείται αναδυόμενη λοιμώδης νόσος με δυναμική εξάπλωσης σε νέες περιοχές, όπου είναι παρών ο διαβιβαστής –κουνούπια του γένους Aedes. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη  αυτόχθονης  μετάδοσης του ιού, έχουν καταγραφεί  -ωστόσο-  εισαγόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν.