«Καμπανάκι» Μόσιαλου για την μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα- Μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανεμβολίαστους

24-06-2021

Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook  ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας. Στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό».

Ο καθηγητής παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα (Ινδική) στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρει, «έχουμε πλέον περισσότερες νέες λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία με 144 εκατ κατοίκους έναντι 67 εκατ στη Μεγάλη Βρετανία)».

Αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά, υπογραμμίζει ο κ. Μόσιαλος. Και εξηγεί: ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία. «Και ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει τους εμβολιασμούς στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Ενώ η κυβέρνηση της Κούβας διεξάγει κλινικές δοκιμές με τα Κουβανικά εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 3-16 ετών.

«Επομένως να μην εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα. Και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19», καταλήγει.

Κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, λιγότερα από 10. «Δεν βλέπουμε μετάδοση στην κοινότητα. Και γενικά τα μοντέλα δεν δείχνουν να έχουμε αύξηση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα σύντομα», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί και πολύ από την συμπεριφορά μας και το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε. Είναι το πιο κύριο σημείο. Όπως δείχνουν όλες οι αναλύσεις σε όλα τα κράτη, είναι ότι είναι ο εμβολιασμός. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».