“Καμπανάκι” νοσηλευτών για την περίθαλψη των κρατουμένων

26-12-2016

Φύλακες εκτελώντες χρέη νοσηλευτή, ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού, νυχτερινές βάρδιες κατά τις οποίες δεν λειτουργεί η νοσηλευτική υπηρεσία, εξουθένωση των εναπομείναντων εργαζομένων…

Κάπως έτσι περιγράφουν τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας στους κρατουμένους τα μέλη της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος σε νέα επιστολή τους προς τους συναρμόδιους  υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΝΕ, κ. Δημήτρης Σκουτέλης, γίνεται λόγος για υπηρεσίες υγείας που “πόρρω απέχουν από τις ενδεδειγμένες”, καθώς αυτή τη στιγμή στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κάλυψης των ιατρικών και νοσηλευτικών αναγκών εξαιτίας της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι νοσηλευτές αναφέρουν πως τόσους μήνες μετά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας ότι θα ενσκύψει πάνω από τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, από καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Ένωσή τους, όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά ακόμη και τώρα “στην πλειονότητα των καταστημάτων κράτησης οι φύλακες αναγκάζονται να εκτελούν χρέη νοσηλευτή, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό”.

Παράλληλα, όπως λένε, ο μειωμένος αριθμός νοσηλευτών έχει καταστήσει πλέον αδύνατη την εξυπηρέτηση όλων των κρατουμένων σε 24 ωρη βάση. Ιδίως κατά τη νύχτα, τονίζει η ΕΝΕ, σε κάποιες φυλακές “συμβαίνει να μην υπάρχει καν Νοσηλευτής και φύλακες να καλούνται να προβούν σε επείγουσες νοσηλευτικές πράξεις ή ακόμα και σε ιατρική διάγνωση της κατάστασης, με όσους κινδύνους αυτή η πρακτική συνεπάγεται, ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή”.

Οι κίνδυνοι

Η διαμορφωθείσα κατάσταση θεωρείται πάντως διπλά προβληματική από τους νοσηλευτές, οι οποίοι επισημαίνουν πως η πραγματοποίηση νοσηλευτικών πράξεων από φύλακες, παρόλο που υπαγορεύεται από διάθεση προσφοράς και ανθρωπιστικό ενδιαφέρον και από την ανάγκη να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αφενός δεν είναι σύννομη, αφετέρου όμως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποβεί έως και επικίνδυνη. Κι αυτό διότι τίθενται σε κίνδυνο τόσο οι κρατούμενοι -που ενδέχεται να υποστούν κάποια βλάβη στην υγεία τους-  όσο και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι λόγω του ότι “χωρίς δική τους υπαιτιότητα και ασκώντας με ευσυνειδησία μεν, αλλά χωρίς νόμιμο δικαίωμα δε, καθήκοντα αλλότρια που απαιτούν ειδική εκπαίδευση, ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη και να διωχθούν ποινικά ή πειθαρχικά”.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η ΕΝΕ καλεί μέσα από την επιστολή της τους δύο υπουργούς, έκαστος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την επίλυση των προβλημάτων και την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού (έστω μέσω της διαδικασίας των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 27 του Σωφρονιστικού Κώδικα), ώστε να προωθήσουν άμεσα τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των κρατουμένων και εργασίας των υπαλλήλων.