Τον κίνδυνο να κλείσουν ΜΕΘ από τον Μάρτιο οπότε και θα αποχωρήσουν σταδιακά από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, πάνω από 720 Εξειδικευμένοι Νοσηλευτές, υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, η Κυβέρνηση προχώρησε το Καλοκαίρι του 2020 σε νέο Θεσμικό πλαίσιο για τις
Νοσηλευτικές Ειδικότητες, με την ένταξη νέων Ειδικοτήτων και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος. Μάλιστα, σύστησε τον Ιούνιο του 2020 για το σκοπό αυτό 2.250 θέσεις σε διάφορα Νοσοκομεία εκ των οποίων, 1650 θέσεις για «Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική» και 650 θέσεις για «Νοσηλευτική Δημόσια Υγεία /Κοινοτική Νοσηλευτική», καθορίζοντας τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή. Για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και Νοσηλευτές Πτυχιούχοι που δεν εργάζονται στο Δημόσιο (70-30). Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 18 μηνών.
Από το Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν να τοποθετούνται Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές, ιδιαίτερα όσο αφορά την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική σε ΜΕΘ-ΜΑΦ και ΤΕΠ των Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλά Νοσοκομεία υπηρετούν πάνω από 20 Νοσηλευτές επί 18 μήνες σε κάθε Νοσοκομείο, αποτελώντας ουσιαστικό λειτουργικό κομμάτι πλέον της λειτουργίας των τμημάτων ΤΕΠ, ΜΕΘ – ΜΑΦ, με καθεστώς πλήρους κυκλικού ωραρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, αυξήθηκαν οι ειδικευόμενου Νοσηλευτές από 171 που ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 2020 σε 470 τον Οκτώβρη σε 641 το Νοέμβρη, σε 720 το Δεκέμβριο του 2020 και σήμερα (Δεκέμβριος 2021) 1.091 Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές.
Ωστόσο, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, από το τέλος του Μάρτη του 2022 και μετά, σταδιακά οι Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές ολοκληρώνουν την Ειδικότητα και μέσω γραπτών εξετάσεων θα αποκτήσουν τον Τίτλο της Ειδικότητας. Δεν προβλέπεται, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παραμονή των Νοσηλευτών, πέραν του 18μήνου στα Νοσοκομεία.
«Γίνεται κατανοητό σε όλους, ότι από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, θα αποχωρήσουν σταδιακά από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, πάνω από 720 Εξειδικευμένοι Νοσηλευτές που σήμερα εργάζονται με πλήρες κυκλικό ωράριο στα πιο κρίσιμα τμήματα των Νοσοκομείων σε ΜΕΘ – ΜΑΦ και ΤΕΠ. Μάλιστα σε πολλές ΜΕΘ-ΜΑΦ, οι παραπάνω κλίνες που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν σήμερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στελέχωσή τους από Ειδικευόμενους Νοσηλευτές. Αντιλαμβανόμαστε ΟΛΟΙ το δυσαναπλήρωτο κενό που θα δημιουργηθεί με την αποχώρησή τους», σημείωνει η Ομοαπονδία.
Σύμνωνα με την ίδα, θα ανασταλεί η λειτουργία κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ, που ήδη λειτουργούν. Επίσης θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των ΤΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από το Υπουργείο Υγείας, να προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες με στόχο να διασφαλίσει τη παραμονή των Ειδικευμένων Νοσηλευτών στα Νοσοκομεία.