“Καμπανάκι” ΠΟΥ για αύξηση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη

30-03-2017

«Καμπανάκι» κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς. Όπως προειδοποιεί, από τη Ρουμανία και τη τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, ο ανεπαρκής εμβολιασμός του πληθυσμού φέρνει επιδημία ιλαράς και αρκετούς θανάτους! Στην Ελλάδα, πάντως, κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κόστος του εμβολίου στις φτωχές χώρες, αλλά και ο παράλογος φόβος για τα εμβόλια σε ορισμένες Δυτικές χώρες, υπονομεύουν τις προσπάθειες για την εξάλειψη της ιλαράς. Κατέγραψε μάλιστα περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.