Κάπνισμα: Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

άνδρας που δεν έχει κόψει το κάπνισμα έχει τσιγάρο στο στόμα
15-01-2021

Το κάπνισμα δυστυχώς είναι στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κι ας γνωρίζουν όλοι τις βλαβερές του συνέπειες. Δεν είναι όμως μόνο οι πνεύμονες. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι ενήλικοι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από έναν σοβαρό και δυνητικά θανατηφόρο τύπο αιμορραγικού εγκεφαλικού. Του υποαραχνοειδούς.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Γκουίντο Φαλκόνε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ του Κονέκτικατ. Έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό)
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 409.000 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 69 ετών, μεταξύ των οποίων 904 που είχαν υποστεί το συγκεκριμένο είδος εγκεφαλικού.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν μισό έως 20 πακέτα τσιγάρα ετησίως είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι κάπνιζαν περισσότερα από 40 πακέτα τον χρόνο είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η υποαραχνοειδής αιμορραγία συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στην επιφάνεια του εγκεφάλου διαρρηγνύεται -συχνά λόγω ρήξης ανευρύσματος- και γεμίζει με αίμα τον χώρο ανάμεσα στο κρανίο και στον εγκέφαλο.

Το εν λόγω εγκεφαλικό συμβαίνει συχνότερα σε μεσήλικες και έχει υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θανάτου. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που καπνίζουν και για τους καπνιστές με υπέρταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Σε ποιες περιοχές είναι πιο πιθανό να το κόψουν