Κάπνισμα: Πιο επικίνδυνο για τους διαβητικούς

26-12-2016
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην κατανοεί τις αρνητικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα για την υγεία του. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν κάποιες ειδικές ομάδες για τις οποίες το κάπνισμα μπορει να αποβεί ακόμα και μοιραίο. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως το κάπνισμα και ο διαβήτης μαζί αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 53.000 άτομα, πρώην και νυν καπνιστές.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, έδειξαν πως περίπου το 13% των καπνιστών με διαβήτη πέθαναν σε διάστημα επτά ετών, έναντι σχεδόν 7% των καπνιστών χωρίς διαβήτη.
Φαίνεται λοιπόν πως οι φανατικοί καπνιστές που είναι και διαβητικοί, έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους καπνιστές που δεν έχουν διαβήτη.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια ακτινολογίας Καβίτα Γκαργκ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι γυναίκες καπνίστριες με διαβήτη εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες για καρκίνο των πνευμόνων, καθώς επίσης 80% μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι καπνίστριες χωρίς διαβήτη.
Ο κίνδυνος καρκίνο των πνευμόνων δεν παρατηρήθηκε να αυξάνεται ανάλογα για τους διαβητικούς καπνιστές.
 
Όπως είπε η Γκαργκ «ο έλεγχος του διαβήτη είναι σημαντικός για τους καπνιστές».
 
Από την έρευνα φάνηκε πως οι διαβητικοί καπνιστές συνήθως είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν μεγαλύτερο βάρος και καπνίζουν περισσότερο σε σχέση με τους καπνιστές χωρίς διαβήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν  το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου περίπου όσο η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη ακόμη και στους ανθρώπους με προδιαβήτη.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διάφορες επικίνδυνες επιπλοκές του διαβήτη είναι πιθανότερο να συμβούν στους καπνιστές.
 
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία είναι αυξημένο το σάκχαρο στο αίμα. Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς δεν γνωρίζει ότι έχει την πάθηση.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: