Κάπνισμα: Πως οδηγεί σε πρόωρη κλιμακτήριο

26-12-2016
Το κάπνισμα κάνει κακό στα πνευμόνια, την καρδιά, το λαιμό… σχεδόν σε ολόκληρο το σώμα. Τώρα, Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν μια άλλη βλαβερή επίπρωση του τσιγάρου. Οδηγεί τις γυναίκες σε πρόωρη κλιμακτήριο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ έκαναν μετα-ανάλυση παλαιότερων ερευνών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 6.000 γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, την Τουρκία και το Ιράν.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Menopause, έδειξαν πως οι γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν στην κλιμακτήριο τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ότι οι μη καπνίστριες.
 
Η αρχική ανάκυση των ερευνών έδειξε πως οι καπνίστριες μπαίνουν στην κλιμακτήριο σε ηλικία 43 έως 50 ετών, ενώ οι γυναίκες που ουδέποτε κάπνισαν μπαίνουν μεταξύ 46 και 51 ετών.
Σε όλες τις μελέτες, εκτός από δύο, οι καπνίστριες ήταν νεώτερες όταν εκδήλωσαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (αραιή έμμηνο ρύση, εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση κ.τ.λ.).
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Βολοντιμίρ Ντβόρνικ λέει πως για τη δεύτερη ανάλυση των ερευνών η ομάδα του ανέλυσε στοιχεία από πέντε άλλες μελέτες, στις οποίες οι εθελόντριες είχαν χωριστεί σε «όψιμη» και «πρώιμη» εμμηνόπαυση, αναλόγως με το αν είχαν μπει στην κλιμακτήριο στα 51 ή στα 50 τους αντιστοίχως.
 
Από τις περισσότερες από 43.000 εθελόντριες αυτών των μελετών, οι καπνίστριες είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα της πρώιμης εμμηνόπαυσης.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η Δρ. Τζένι Κλάιν από την Σχολή Δημοσίας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κάπνισμα επιταχύνει την εμμηνόπαυση επηρεάζοντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο οργανισμός τα οιστρογόνα.
Είναι επίσης πιθανόν, ορισμένα συστατικά του καπνού να καταστρέφουν τα ωάρια στις ωοθήκες, οδηγώντας πιο νωρίς στην εμμηνόπαυση.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: