Κάπνισμα: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά τους καπνιστές να το κόψουν

γυναικείο χέρι κρατά κανονικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο
18-05-2021

Τα άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς επαγγελματική βοήθεια έχουν περίπου 60% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι τα κατάφεραν εάν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα παρά εάν χρησιμοποιούν μόνοι τους δύναμη θέλησης ή θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης χωρίς ιατρική συνταγή, όπως επιθέματα ή τσίχλες, διαπιστώνει ένα μεγάλο UCL (Πανεπιστήμιο College London) έρευνα καπνιστών στην Αγγλία. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιτυχία στη διακοπή του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της εξάρτησης από τη νικοτίνη, των προηγούμενων προσπαθειών διακοπής και του εάν το κόψιμο ήταν σταδιακό ή απότομο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Addiction, εξέτασε 5.863 καπνιστές μεταξύ 2009 και 2014 που είχαν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα χωρίς τη βοήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή επαγγελματικής υποστήριξης. Το 20% των ανθρώπων που προσπαθούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφεραν ότι είχαν σταματήσει να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα τη στιγμή της έρευνας.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Cancer Research UK, υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία λόγω της ευρείας απήχησής τους και των τεράστιων κερδών υγείας που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος», λέει ο καθηγητής Robert West του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του UCL, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τα ισχυρότερα στοιχεία για τη χρήση των υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος του NHS. Αυτές σχεδόν τριπλασιάζουν τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος σε σύγκριση με το να το κάνει μόνος του ή να βασίζεται σε προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή.”

Μια άλλη έρευνα της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι η περισσότερη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων περιλαμβάνει προϊόντα πρώτης γενιάς «cigalike» και όχι δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιούν επαναγεμιζόμενα φυσίγγια και μια ευρύτερη επιλογή συγκεντρώσεων νικοτίνης και γεύσεων. Ο Δρ Jamie Brown του Τμήματος Κλινικής, Εκπαιδευτικής και Ψυχολογίας Υγείας του UCL, κύριος συγγραφέας και των δύο εκθέσεων, λέει: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα ποσοστά επιτυχίας σε άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα για να δούμε αν υπάρχουν βελτιώσεις καθώς οι συσκευές γίνονται όλο και περισσότερες προχωρημένος.”

Ορισμένοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν επ’ αόριστον. «Δεν είναι σαφές εάν η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, αλλά από όσα είναι γνωστά για το περιεχόμενο του ατμού αυτοί θα είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι από το κάπνισμα», λέει ο καθηγητής West.

“Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η ευρεία χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να “ομαλοποιήσει εκ νέου” το κάπνισμα. Ωστόσο, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και δεν βλέπουμε καμία απόδειξη. Τα ποσοστά καπνίσματος στην Αγγλία μειώνονται, τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος αυξάνονται και Η τακτική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των μη καπνιστών είναι αμελητέα».