Κάψιμο: μήπως τελικά πρέπει να φάτε εκείνο το γιαούρτι;

26-12-2016

Αποτελεί μία από τα πιο συνηθισμένα φυσικά «γιατροσόφια» για το ηλιακό έγκαυμα. Ποιός δεν έχει δοκιμάσει να βάλει γιαούρτι στους ώμους του μετά από μία μεγάλη ημέρα κάτω από τον καυτό ήλιο; Πολλοί υποστηρίζουν πως το γιαούρτι, πέραν της δροσιάς που προσφέρει, περιέχει και ένα σύνολο από καλούς μικροοργανισμούς που βελτιώνουν τοπικά την υγεία του δέρματος. Τις «αναπλαστικές» αυτές του ιδιότητες θα λέγαμε πως χρησιμοποιούν και πολλές εταιρείες καλλυντικών δημιουργώντας την ιδανική ενυδατική κρέμα για μετά τον ήλιο.

Αφού όμως μία κουταλιά γιαούρτι μπορεί να «πάρει» το κάψιμο εξωτερικά, δεν θα ήταν απολύτως λογικό να θρέφει την επιδερμίδα και εσωτερικά; Η υπόθεση αυτή μπορεί να βασιστεί στο γεγονός πως το γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, της βασικής δηλαδή δομής του δέρματος. Επιπλέον περιέχει τη βιταμίνη Α η οποία προτείνεται συχνά για την αντιμετώπιση δερματικών καταστάσεων όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Πέραν όμως του γιαουρτιού, η εσωτερική ανάπλαση του δέρματος χρειάζεται και άλλα συστατικά της διατροφής μας.

Λαχανικά και φρούτα: Πλούσια σε βιταμίνη C η οποία ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και επαναφέρει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Το καρπούζι είναι το πλέον καλοκαιρινό φρούτο και μία από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης C. Ακόμη, όταν οι ακτίνες του ήλιου πέσουν επάνω στο δέρμα μετατρέπονται σε έναν από τους πιο κακρκινογόνους παράγοντες. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ουσίες, με το όνομα αντιοξειδωτικά, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν εν μέρη τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου στο δέρμα. Καθώς το 25% των ημερήσιων αναγκών του σώματος σε νερό καλύπτονται από τη διατροφή, τα ζαρζαβατικά βοηθούν στην ενυδάτωση της καμένης από τον ήλιο επιδερμίδας.

Ξηροί καρποί και όστρακα: Τόσο οι ξηροί καρποί όσο και τα οστρακοειδή περιέχουν ένα ιχνοστοιχείο με το όνομα ψευδάργυρος. Μεταξύ άλλων ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαίρεση των κυττάρων και χρησιμοποιείται πολύ συχνά από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποια δερματική πληγή (έλκος). Στην περίπτωση του εγκαύματος ο ψευδάργυρος θα δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων κυττάρων της επιδερμίδας.

Λιπαρά ψάρια: Η φλεγμονή και ο πόνος του εγκαύματος είναι το καμπανάκι που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να μας ειδοποιήσει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά στο σώμα. Για να σβήσει η φλεγμονή και να σταματήσει ο πόνος προτιμήστε λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος που αφθονούν στις Ελληνικές θάλασσες.

Σιτηρά ολικής άλεσης: Σιτηρά, και προϊόντα αυτών, τα οποία δεν έχουν υποστεί επεξεργασία για την αφαίρεση του πολύτιμου περιβλήματός τους είναι γεμάτα βιταμίνη Ε. H βιταμίνη αυτή φαίνεται να συνδυάζει την αντιοξειδωτική με την αντιφλεγμονώδη δράση προσφέροντας έτσι εξαιρετική φωτοπροστασία στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει πως εάν η βιταμίνες C και Ε συνδυαστούν τότε το ποσοστό των «καμένων» από τον ήλιο δερματικών κυττάρων περιορίζεται. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά συνδυάζουν και τις 2 αυτές βιταμίνες.

Το δέρμα είναι το όργανο του σώματος που εκτίθεται περισσότερο από κανένα άλλο στις καιρικές συνθήκες και εν προκειμένω στην ηλιακή ακτινοβολία. Αξίζει λοιπόν η διατροφή μας το καλοκαίρι να περιλαμβάνει ποικιλία από τις παραπάνω τροφές, καθώς η εξωτερική επάλειψη γιαουρτιού είναι ευεργετική αλλά όπως λέει και ο λαός «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Ένα πρωινό με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και φρούτα ή ψάρι και σαλάτα με σος γιαουρτιού και ξηρούς καρπούς αποτελούν καλό παράδειγμα για το πως ένα μόνο γεύμα μπορεί να περιποιηθεί το δέρμα σας.

 

Διαβάστε περισσότερα για τα ηλιακά εγκαύματα πατώντας εδώ.

 

Το Φαρμακείο των Διακοπών

Κάντε τον ήλιο φίλο σας!

Βλαστοκύτταρα το φάρμακο για τα εγκαύματα!

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Mary Rodavich, MS, RD, LDN. Skin Cancer and Nutrition. Today’s Dietitian. Vol. 17 No. 2 P. 50

2. Linus Pauling Intsitute. Micronutrient Information Center. Last accessed 4/8/2015.

http://lpi.oregonstate.edu/mic

3. National Institute of Health. Office of Dietary Supplements.  Last accessed 4/8/2015.

https://ods.od.nih.gov/