Καρδιά: 3 συμπληρώματα διατροφής που την βλάπτουν

γυναίκα κρατά μια καρδιά
23-03-2021

Το να διατηρούμε υγιή την καρδιά μας είνα ακόμα και ζήτημα ζωής και θανάτου. Αυτό μπορεί να γίνει με υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και μείωση του άγχους.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μοιάζουν σαν ένα πρόσθετο μέσο προστασίας.
Αλλά πρέπει να προσέχετε. Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται κατά κανόνα χωρίς συνταγή και χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν καλό στην καρδιά.

3 συμπληρώματα διατροφής που βλάπτουν την καρδιά

Κόκκινη ζύμη ρυζιού

Παρασκευάζεται από έναν τύπο μαγιάς, ο οποίος βρίσκεται φυσικά στο λευκό ρύζι. Τα συμπληρώματα περιέχουν την ουσία monacolin K. Είναι πανομοιότυπη με τη δραστική ουσία λοβαστατίνη για την μείωση της χοληστερόλης. Μικρές μελέτες δείχνουν ότι συμπληρώματα διατροφής με υψηλές ποσότητες μονακολίνης Κ μπορεί να είναι αποτελεσματικά, κάτι που μπορεί να είναι ελκυστικό για άτομα που ο οργανισμός τους δεν δέχεται καλά τις στατίνες.

Κίνδυνοι για την καρδιά: Δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποσότητα μονοκαλίνης Κ στα συμπληρώματα. «Ορισμένα προϊόντα έχουν λίγο έως καθόλου δραστικό συστατικό και άλλα έχουν την ίδια ποσότητα με την χαμηλή συνταγογραφούμενη δόση. Αυτό μπορεί να είναι καλό εάν δεν παίρνετε στατίνη, αλλά εάν παίρνετε, ίσως να καταλήξετε με υπερβολική δοσολογία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή μυϊκή βλάβη που μπορεί να βλάψει άλλα συστήματα του σώματος”, λέει ο δρ. Pieter Cohen, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της κόκκινης ζύμης ρυζιού.

L-αργινίνη

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ και δομικό στοιχείο του μονοξειδίου του αζώτου. Αυτό είναι ένα μόριο που βοηθά στη χαλάρωση και το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων. Τα συμπληρώματα L-αργινίνης διατίθενται στην αγορά ως τρόπος αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος, μείωσης της αρτηριακής πίεσης και βελτίωσης της ανδρικής στύσης.

Καρδιακοί κίνδυνοι: Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την L-αργινίνη. Μια μελέτη για την επίδραση της L-αργινίνης σε επιζώντες από καρδιακή προσβολή διακόπηκε επειγόντως μετά τον θάνατο έξι συμμετεχόντων που την λάμβαναν ως συμπλήρωμα διατροφής. Η L-αργινίνη μπορεί να ρίξει πολύ χαμηλά την αρτηριακή πίεση, εάν παίρνετε ήδη φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης. Εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Και εάν παίρνετε αναστολείς ACE, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων καλίου.

Συμπληρώματα σκόρδου

Τα χάπια σκόρδου “υπόσχονται” ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. Οι σχετικές μελέτες είναι διχασμένες σχετικά με τις επιδράσεις στη χοληστερόλη, ανεξάρτητα από το εάν το χάπι περιέχει φρέσκο ​​σκόρδο, αποξηραμένο σκόρδο ή εκχύλισμα σκόρδου. Μικρές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να μειώσουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση.

Κίνδυνοι για την καρδιά: Τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα και τις επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων για την υγεία της καρδιάς, όπως αραιωτικά αίματος (προκαλώντας αιμορραγία), φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης (προκαλώντας μυϊκή βλάβη) και φάρμακα αρτηριακής πίεσης (προκαλώντας επικίνδυνες πτώσεις στην αρτηριακή πίεση).

Τι γίνεται αν δεν παίρνετε άλλα φάρμακα για την καρδιά; «Δεν γνωρίζω κανένα στοιχείο ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου είναι καλύτερη για την καρδιά σας από το να τρώτε απλά σκόρδο στα τρόφιμα«, λέει ο δρ. Cohen.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα ασβεστίου και την υγεία της καρδιάς;

Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, των οστών, των δοντιών, των νεύρων και του αίματος. Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω χρειάζονται 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το ασβέστιο που χρειάζεστε είναι από τα τρόφιμα: γαλακτοκομικά προϊόντα, φυλλώδη χόρτα, χυμοί ενισχυμένοι με ασβέστιο, κονσέρβες σαρδέλας και σολομού, αμύγδαλα, edamame, tofu.

Οι περισσότεροι μπορούν να πάρουν τουλάχιστον 700 mg την ημέρα από τα τρόφιμα και πολλοί καταφέρνουν να πάρουν περισσότερο. Εάν πάρετε ένα χάπι ασβεστίου για να συμπληρώσετε αυτό που παίρνετε στη διατροφή σας, ένα χάπι χαμηλής δόσης (όπως 500 mg) θα είναι αρκετό για τους περισσότερους.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπήκαν στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια για πιθανή σύνδεση με καρδιακές παθήσεις και καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, πρόσφατες έγκυρες αξιολογήσεις των επιμέρους ερευνών (όπως από το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και την Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Καρδιολογίας) δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων ασβεστίου και του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ή πρόωρου θανάτου.

Προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ασβέστιο. Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία. Όταν το ασβέστιο στο αίμα ξεπεράσει κατά πολύ το φυσιολογικό επίπεδο, προκαλεί ναυτία, έμετο, σύγχυση και άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Η υπερβολική πρόσληψη συμπληρώματος ασβεστίου έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για νεφρική νόσο και επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Πως την βλάπτουν οι φλεγμονώδεις τροφές