Καρδιά: Επικίνδυνη η διατροφή χωρίς καθόλου αλάτι

09-03-2017

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως  για πιο υγιή καρδιά και για πιο σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος πρέπει να αποφεύγουμε το πολύ αλάτι στο φαγητό μας. Φαίνεται όμως πως και η παντελής έλλειψη του αλατιού από την διατροφή μας μπορεί να είναι εξ ίσου βλαβερή για την καρδιά μας. Αυτό τουλάχιστον λένε τώρα Καναδοί επιστήμονες.

Ο Δρ. Σαλίμ Γιουσούφ είναι καθηγητής Καρδιαγγειακής Νόσου στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF). Όπως λέει ο ίδιος, οι ημερήσιες δόσεις άλατος που συνιστούσαν οι ειδικοί μέχρι τώρα είναι τόσο χαμηλές ώστε μπορεί να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αντί να τον μειώνουν.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων διεθνών υγειονομικών οργανισμών, οι ενήλικες πρέπει να περιορίζουν την ημερήσια κατανάλωση αλατιού σε λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα. Αυτά περιέχουν 2.000 mg (ή 2 γραμμάρια) νάτριο.
Η σύσταση αυτή βασίζεται στη λογική ότι προσλήψεις πάνω από αυτές τις ποσότητες συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπερτάσεως και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Ο Δρ. Γιουσούφ όμως υποστηρίζει ότι τα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη από την τήρηση αυτής της σύστασης είναι ελλιπή. Αντιθέτως, είναι τεκμηριωμένο πως η έλλειψη αλατιού από τη διατροφή για πολύ καιρό μπορεί να έχει αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

«Είναι ανώφελο να στοχεύει κανείς σε τόσο χαμηλή κατανάλωση, ενώ επιπλέον μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία», είπε. «Μελέτες έχουν δείξει ότι κάτω από 3 γραμμάρια νάτριο την ημέρα αυξάνουν τη θνησιμότητα, τα εμφράγματα και την καρδιακή ανεπάρκεια, επειδή υπονομεύουν την φυσική ισορροπία του οργανισμού».

Και συνέχισε: «Η πρόσληψη νατρίου σε επίπεδα κάτω των 2,3 γραμμαρίων την ημέρα για σημαντικά χρονικά διαστήματα είναι ανώφελη. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι ωφέλιμη ενώ υπάρχουν ανησυχίες πως είναι επιβλαβής».

Ο Δρ. Γιουσούφ πρόσθεσε πως είναι ασφαλέστερη η κατανάλωση 3 έως 5 γραμμαρίων νατρίου την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 7,5 έως 12,5 γραμμάρια αλάτι.

Οι συστάσεις αυτές αντιβαίνουν πλήρως τα ισχύοντα έως σήμερα, αλλά απηχούν τα συμπεράσματα έκθεσης που δημοσίευσε πριν από λίγες εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς (EHJ) κοινή ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημοσίας Υγείας (EPHA).

Οι επιστήμονες που υπογράφουν την έκθεση σημειώνουν ότι ναι μεν υπάρχουν «σταθερά στοιχεία» που υποστηρίζουν τη σύσταση για μείωση της πρόσληψης νατρίου σε λιγότερα από 5 γραμμάρια την ημέρα, αλλά είναι «αντιφατικά» τα στοιχεία για τις μειώσεις κάτω από 3-5 γραμμάρια την ημέρα.

Επιπλέον, «δεν υπάρχουν μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες» που να συγκρίνουν «την χαμηλή (κάτω από 3 γραμμάρια ημερησίως) με τη μέτρια (3-5 γραμμάρια ημερησίως) κατανάλωση νατρίου σε γενικούς πληθυσμούς, ώστε να καθοριστούν οι κλινικές επιδράσεις της χαμηλής πρόσληψης νατρίου».

Με άλλα λόγια, η σύσταση για κατανάλωση νατρίου κάτω από 2 ή 2,3 γραμμάρια την ημέρα (ή αλλιώς για κατανάλωση λιγότερων από 5-6 γραμμαρίων άλατος ημερησίως), δεν βασίζεται σε επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόσα ξέρετε για το αλάτι; Κάντε το τεστ για να μάθετε!
Ωφέλιμο το αλάτι, αλλά πάντα με μέτρο