Καρδιά: Η βραδυκαρδία δεν προκαλεί καρδιακή νόσο

26-12-2016
Ορισμένοι πιστεύουν πως η βραδυκαρδία είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ταχυκαρδία. Δεν είναι όμως έτσι. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τώρα πως όσοι έχουν βραδυκαρδία δεν κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακή νόσο.
 
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Βαπτιστών Wake Forest μελέτησαν για περισσότερα από 10 χρόνια 6.700 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 45 έως 84 ετών που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κανείς από αυτούς δεν είχε καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, όσοι είχαν λιγότερους από 50 παλμούς και δεν είχαν όμως άλλα καρδιακά συμπτώματα δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από τα άτομα με φυσιολογικό καρδιακό παλμό.
Βέβαια, τα άτομα με βραδυκαρδία που έπαιρναν β-αναστολείς και αναστολείς διαύλου ασβεστίου, είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. 
 
Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός για έναν ενήλικα, σε κατάσταση ηρεμίας, κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. Αλλά υπάρχουν και άτομα με κάτω από 50 παλμούς το λεπτό, δηλαδή πάσχουν από βραδυκαρδία. 
 
Και επειδή μπορεί η καρδιά να μην αντλεί επαρκή ποσότητα αίματος, η βραδυκαρδία μπορεί να προκαλεί μικρή δύσπνοια, πονοκέφαλο, λιποθυμία ή στηθάγχη. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η βραδυκαρδία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ατζαϊ Ντχαροντ «η βραδυκαρδία μπορεί να είναι προβληματική για τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για τις ταχυπαλμίες. Και πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο το θέμα αν η σχέση αυτή σχετίζεται με τον καρδιακό παλμό ή τη χρήση των φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση θα άτομα με ασυμπτωματική βραδυκαρδία δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την υγεία τους».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: